Остава малко повече от седмица до края на месец януари, а шофьорите все още очакват решение затова каква отстъпка ще получават при зареждане на гориво. Държавната компенсация от 25ст/л. беше спряна в последния ден на миналата година, а до края на януари трябваше да бъде приета нова отстъпка.

Засега официално решение все още няма, но се очаква компенсации за цените на горивата през тази година да получават всички със заплати до 3400 лева. Прагът е определен според максималния осигурителен доход, който е на същата стойност.

Това е основният вариант, който се разработва от правителството като механизъм за новите помощи. Експерти от няколко министерства работят по новия механизъм за компенсиране на високите цени, а до края на този месец трябва да е готова конкретната схема за помощи.

Парите за компенсациите ще дойдат от свръхпечалбите на “Лукойл Нефтохим”. Държавата се е прицелила в получаването на поне 2 млрд. лв., облагайки два пъти печалбите на рафинерията.

Според изчисленията на Делян Добрев - шеф на енергийната комисия, при печалба на “Лукойл” от 3 млрд. лв. на година държавата ще вземе поне 1,5 млрд. лева при 70% отчисления. Още 500 млн. ще дойдат от закона за свръхпечалбата, които се облагат с 33%. За останалите 1 млрд. лева от печалбата на “Лукойл” има 10% корпоративен данък, което прави допълнителни 100 млн. лв. приходи.

Според експерти реалистичният вариант е държавата да успее да вземе допълнително към 1,2 млрд. лева от свръхпечалбата на бургаската рафинерия. Това означава, че за тази година отстъпката за горивата може да се вдигне на поне 50 ст., след като през миналата се даваха два пъти по-малко.

За да се ползва компенсацията, ще се дават ваучери като тези за храна. Те ще могат да се получават и от хора, които нямат автомобил. Тези ваучери ще могат да бъдат ползвани за карти и билети за градски и междуградски транспорт.

Към момента цените на бензин и дизел по родните бензиностанции са с по 5-10 ст/л. по-ниски, от тези с които започна годината. Пловдив от своя страна се нарежда на второ място по най-евтини горива в страната.

По данни на сайта Fuelo средната цена на най-масовия бензин А95 за страната към днешна дата е 2,60лв/л., а за Пловдив – 2,57лв/л. Поевтиняването в национален мащаб е с 5 ст. спрямо 31.12.2022г.

При дизела средна цена за Пловдив вече е 2,90лв/л., спрямо 2,93ст/л. за страната. Спадът от началото на година е с 10ст./л.

При пропан-бутана средната цена за страната е 1,18лв./л, а за Пловдив – 1,16лв./л. Поевтиняване при него не е отчетено, като се очаква цената да остане стабилна.

При метана средната цена за Пловдив е 3,76лв/кг., спрямо 3,67лв./кг. Тук се наблюдава увеличение с 29ст/кг. за периода от началото на новата година до днес.

Ако бъде приета новата отстъпка, която по сметките трябва да е около 50ст/л., на практика хората ще плащат към 2 лева за бензин и под 2,50 за дизел, заради поевтиняването на горивата през последния месец.

От юли 2022 г., когато бе въведена помощта за първи път, средната цена на бензина е паднала от 3,40 на 2,60 лв. При дизела поевтиняването е от 3,56 на 2,93 лева.

Според специалистите в следващите седмици се очаквай застой на цената на пропан-бутана и банзин и поевтиняване за дизела и метана.