Шофьор на автобус от пловдивския обществен транспорт осъди работодателя си за над 20 000 лева за претърпяна трудова злополука.

Пострадалият работил по трудов договор от 2015 г., като на 21 януари 2016 г. сутринта, подготвяйки се да започне работа отишъл в гаража, от където е следвало да вземе предоставеният му за управление автобус. Пред гаража имало непочистен участък с лед и стъпвайки на леда шофьорът се подхлъзнал и паднал.

След злополуката е бил транспортиран по спешност в болница, където се установило, че е със счупен крак. Наложило се поставяне на метални елементи и гипсов ботуш за период от 45 дни. Поради сложността на счупването се  наложило извършване и на втора операция, при която металните тела били премахнати.

С оглед причинените болки и страдания шофьорът завел гражданско дело срещу работодателя си „ПЪЛДИН БУС“, претендирайки обезщетение за неимуществени вреди в размер на 20 000 лв. и 58 лв. обезщетение за имуществени вреди, изразяващи се в разходи за 10 дни болничен престой.

Макар да е бил редовно призован за първото заседание на 1 януари 2023 г., собственикът на транспортната фирма не се явил в съда, без изрично да направи искане делото да се гледа в негово отсъствие. С оглед на това насрещната страна поискала постановяване на неприсъствено решение, както и присъждане на разноските, които били уважени от съда.

При така стеклите се обстоятелства, фирмата „ПЪЛДИН БУС“ ЕООД е осъдена да заплати на шофьора предявените от него суми - 20 000 лева за неимуществени и 58 лева за имуществени вреди.

Освен тях, превозвачът трябва да заплати и 1500 лева адвокатско възнаграждение, 802 лева държавни такси и 250 лева разноски по делото.

Снимката е илюстративна!