За първи път в гр. Пловдив ще се проведе Шествие за правата на жените по случай Международния ден на жените – 8 март. Събитието ще започне в 18:00 ч. пред сградата на Районния съд, след което шествието ще премине през пешеходната зона на Центъра и ще завърши с реч пред Централна поща около 19 часа.

Организаторите на събитието са доброволци от Пловдив и областта, които миналата година проведоха протеста срещу насилието над жени на 25 ноември. Те напомнят, че 8 март е ден, който вече над сто години (от 1909г. в Ню Йорк) обединява феминистки движения от цял свят в искането за достоен живот и достойни условия на труд за всички жени. Много от тези движения в историята са представлявали и едни от най-силните гласове против военните действия, колониализма, неравенствата и джендърното насилие (родово насилие над уязвими, беззащитни хора като жени, деца, мигранти и малцинства) през 20 и 21 век.

Исканията на организаторите включват незабавни мерки срещу социално-икономическата неравнопоставеност, насилието и дискриминацията в дома, на работното място, в институциите и на улицата. Те настояват за гарантиране на човешките права на всички жени независимо от тяхната раса, етнос, възраст, здравословно състояние, религия, народност, сексуална ориентация, икономически статус. С този протест активните граждани изискват също политическо овластяване на жените чрез постигане на равно представителство, участие в управлението и вземането на решения на местно, национално и международно ниво.

Организаторите на шествието подчертават, че 8 март е ден, в който показваме солидарност към борбите на жените за равнопоставеност, мир и сътрудничество във всички сфери на живота!