Дългосрочната стратегия за градския транспорт в Пловдив е, че той трябва да стане екологичен. Около това мнение са се обединили кметът на града Костадин Димитров и Савина Петкова - общински съветник от “Браво, Пловдив” и заместник-председател на Общинския съвет.

От групата на “Браво, Пловдив” ще продължават да отстояват и позицията си за безплатен градски транспорт, заявена в предизборната програма.

 “Продължаваме  да отстояваме тази позиция! Когато я произнесохме за първи път в предизборната кампания, тя срещна много насмешки, много учудени погледи. С течение на времето обаче и при срещи с избирателите и ... следя от време на време и във Фейсбук коментари от страна на бивши колеги, които са работили, които имат представа как стоят нещата, това не е нещо, което е невъзможно. То е правено на доста места по света! Би могъл да се почерпи добър опит, но уточнявам, че това не може да стане от днес за утре! Това е дълъг и продължителен процес, но иска много работа, дълъг процес., това е задача за повече от един мандат - в рамките на един мандат, аз лично считам, че не може да стигне до там, но може да се стигне до там да имаме един доста по-добър градски транспорт, по-редовен по-чист”, каза Петкова по време на участието си в подкаста на БНТ. 

Тя обясни, че с кмета Костадин Димитров са на мнение, че трябва да се развива създадения вече общински превозвач. Савина Петкова смята, че още преди да има резултат от кандидатстването по програми за оборудване на дружеството, т рябва да бъде намерен механизъм поне една от двете му линии да заработи. 

Заместник - председателят на Общинския съвет на Пловдив коментира и предложението на кмета Димитров да стане заместник-кмет по транспорта.

“Към днешна дата аз имам своето решение, но не считам за коректно да го съобщавам най-напред в медии. Г-н Кметът действително проведе един разговор с мен. На този разговор се изяснихме какви са неговите приоритети и неговите виждания в сектора “Транспорт”. Разбрахме се, че всеки от нас ще има своето време за размисъл, преди да си дадем окончателен отговор. Това в никакъв случай не означава, че той няма да продължи да води разговори с други евентуални кандидатури. Както сам заяви пред медиите, след като приключи сесията за бюджета, той провежда такива разговори и тези разговори са негово право, защото той не просто трябва да намери на даден човек работа, а трябва да намери за конкретната работа човек и то човек, който може много бързо да се ориентира в обстановката, който може и много бързо да стане част от екипа, защото работата в кметството е екипна работа. Няма да дам отговор преди да разговарям с господин Кмета. Всичко, което до тук е имало е един единствен разговор, който признавам си беше доста изненадващ за мен  - аз не съм мислила в посока заместник-кметуване”, заяви Савина Петкова .

От думите й стана ясно, че няма срок, в който да се даде отговор.

“Това ще зависи от господин Кмета! Когато той реши, че е приключило обсъждането на кандидатурите, срещите и с други евентуални кандидатури, когато ме покани отново на разговор, аз ще съобщя решението си на него”,  бе категорична тя.

На въпрос дали предложението да се оглави такъв сериозен ресор не е срещу подкрепа от страна на “Браво, Пловдив” в Общинския съвет, Савина Петкова отговори:

“Не мога да кажа дали това е цената. На този въпрос господин Кметът може да отговори. Групата на “Браво, Пловдив”  към този момент няма - и де юре и де факто, коалиционни взаимоотношения с ГЕРБ и с управляващия екип на ГЕРБ и с кмета господин Костадин Димитров. Ние нямаме коалиционни взаимоотношения. Имаме разбирателство по конкретни теми, тоест подкрепяме конкретни идеи и конкретни политики. Такава беше и подкрепата, която дадохме по отношение на приемането на бюджета”.

Савина Петкова уточни, че, според нея, групата на “Браво, Пловдив” и нейната кандидатура стоят добре заедно.

“С оглед това, че аз имам опит в администрацията - не малък, опит в Общински съвет - не малък, и, може би, г-н Кметът е преценил, че, тъй като аз съм работила по темата транспорт, тъй като тогава заместник-кмет беше инж. Константинов, а аз бях директор на Правна дирекция, но всеки божи ден се занимавах с проблемите на транспорта, може би г-н Димитров е преценил, че двете неща някак си стоят добре заедно, тоест и в лично качество съм добра кандидатура и “Браво, Пловдив” по време на предизборната кампания лансира идеите си за градски транспорт, които първоначално да бяха така доста как да кажа с известна насмешка приети”, каза заместник-председателят на Общинския съвет от “Браво, Пловдив”. 

“Когато слагам на везната това дали да приема или не, нека да уточним: аз се чувствам добре в Общински съвет - там плувам в свои води, наистина се чувствам добре и върша работата си с удоволствие. Ако се наложи да отида в Голяма Община, съзнавам, че това ще бъде трудно решение. Това ще бъде работа, която е много трудна, но това би било и работа, в която бих могла да бъда полезна.”, каза Петкова. 

Групата на “Браво, Пловдив” в Пловдивския общински съвет ще продължи да настоява за създаването на фонд, който да финансира архитектурни заснемания и конструктивни обследвания на недвижими културни ценности.

“Нашата идея е, понеже и най-дългият път започва с една крачка, ние осъзнаваме, че нямаме 25, 35 или поне 15 съветника -  ние сме само 5, в крайна сметка можем да алармираме, да предлагаме, да помагаме, да даваме съвет, когато той ни се иска, да подкрепяме неща, които ние също мислим, че са добри, да критикуваме други, с които не сме съгласни …но, по повод културно историческото наследство, нашата идея, която лансирахме пред обществеността, включително и на сесията на бюджета, беше да се създаде един фонд - първоначално предложихме в него да има 100 хиляди лева, за да се създаде регистър, в който те да бъдат описани и с помощта на тези 100 хиляди лева да се направи архитектурно заснемане и конструктивно обследване на тези сгради общинска собственост,"обясни Петкова и уточни, че предложението не било прието, но ще опитат да го внесат отново на по-късен етап. 

По време на интервюто бе обсъдена и темата „Альоша”.

“Пловдивският общински съвет работи сравнително кротко - не е обзет от бесове за разлика от софийския, и някак си на този етап няма неща, които предизвикват силно противопоставяне. Предложението за премахването на паметника на Альоша създаде известно разклащане в отношенията в Съвета”, заяви Савина Петкова.

Тя уточни, че групата на “Браво, Пловдив” няма обща позиция за съдбата на паметника на съветския войник, издигнат на Хълма на Освободителите.

"Няма и да имаме такава, защото ние сме сдружение с идеална цел, в което има различни хора -  много млади, такива като мен, вече прехвърлили средната възраст, и има различни мнения - от много ЗА премахването до категорично Против, включително и такива, които вдигат рамене и казват, не ми пречи, нямам против. Ако се стигне да гласуваме всеки от нас ще гласуват така, както преценява според собствената си съвест и собственото си разбиране”, бе категорична Петкова.