Колеги, ученици, граждани и кметът на Пловдив изпратиха комисар Георги Мангараков в последния му ден като шеф на пловдивската пожарна. След 34 години вярна служба, с вой на сирени и включена сигнализация, огнеборците под тепетата изпратиха в заслужен отдих своя директор, който днес навърши 60 години и напуска системата на МВР.

С поздравителни адреси, личния му празник 8-ми февруари уважиха кметове на общини, държавни институции и организации от града и областта. Кметът на община Пловдив - Костадин Димитров лично поднесе благодарност към всеотдайния му денонощен труд в полза на обществото и му връчи почетен плакет.

Павел Михайлов – кмет на община Родопи, подари на комисар Мангараков картина от Стария град. Въпреки, че е родом от Асеновград, директорът на пожарната служба остава дълбоко свързван с Пловдив. Сред присъстващите бяха Костадин Каракашев и Атанас Даков, които водеха доброволците и помагаха на огнеборците в редица тежки моменти през годините.

Най-трогателен бе поздравът на учениците от ОУ „Душо Хаджидеков“,  което беше спасено от пожар през лятото на 2022 г.  На фона на песента на Емил Димитров „Ако си дал“, децата пуснаха в небето огненочервени балони- 34 на брой- за всяка прослужена година на комисар Мангараков.

През годините на своето управление директорът на пожарната в Пловдив успя да създаде един добре стикован екип от самоотвержени професионалисти и отлично подготвени кадри. С най- верните си помощници ръководи една от най- натоварените откъм произшествия дирекция в страната - Пловдивската с над 5000 произшествия годишно. Потушените пожари са хиляди, спасените човешки животи и съдби - стотици! Въпреки изключително натовареното ежедневие на огнеборците, комисар Мангараков намираше начин и определяше пожарникарски екип, който да участва в безброй различни инициативи, включително и такива насочени към децата.

Пловдивската дирекция е единствената, която с кампания по билбордове и светлинни пана, с широко медийно отразяване в информационните сайтове, през цялата година съветва и напомня на хората, че безопасността е преди всичко лична отговорност.

Тържеството по изпращането премина с поздрави, сълзи, прегръдки и завърши със традиционното изпращане под водни струи. Емоционално комисар Мангараков прегърна пожарния автомобил. Той благодари на всички и призова колегите си да не забравят, че тяхната професия е мисия, а основното им задължение е да спасяват човешки животи и да защитават хората.

Огнеборци, спасители и служители на администрацията му благодариха за споделените моменти и натрупаните житейските уроци.

От днес директорският пост ще заеме сегашният ръководител на Първа Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ Пловдив - гл. инсп. Васил Томов Димов. Той ще оглави Пловдивската дирекция до назначаването на конкурс за нов директор.

43-годишният Васил Димов е завършил специалност “Пожарна и аварийна безопасност”, във факултет “Пожарна безопасност и защита на населението” при Академия на МВР. Започва работа в системата на МВР в края на 2003г. в гр. Пазарджик. Четири години по- късно се мести в 01 РСПБЗН Пловдив, а към днешна дата е неин началник. Притежава отлични организаторски качества и добър ръководен опит. През последната година ръководената от него служба и участък към нея, са участвали в ликвидирането на 1057 произшествия, от които близо половината - 525 броя са пожари.

Галерия: