Фризьорка от Пловдив обори 300 лева глоба в съда, наложена й от РЗИ за липса на маска. Жената е била санкционирана в края на април. Тя е подстригвала клиентка в студиото, когато нахлули служителки на здравната служба под тепетата. Те забелязали, че фризьорката не е поставила маска на лицето си, покриваща носа и устата. Съставили акт на жената, а след законовия срок било издадено и наказателното постановление.

Служителката на салона не подписала нито акта, нито последващото постановление. Нещо повече – санкцията била отнесена до компетенцията на Районен съд. В мотивите си, жената вписала, че глобата е незаконна и незаконообразна.

Действително наказателното постановление е компрометирано. То е невалидно, а причината – служителите на РЗИ са сгрешили члена, по който е санкционирана жената. От наказателното постановление става ясно, че фризьорката действително не е носела маска. Глобена е обаче по член, според който „при възникване на извънредна епидемична обстановка министърът на здравеопазването да въведе противоепидемични мерки на територията на страната или на отделен регион”.

Поради това санкцията била отменена, а РЗИ ще трябва да покрие разходите по делото. При това те са в размер, равен на санкцията на фризьорката – 300 лева.