Работници от общинската служба по чистота на град Харков проведоха поредната акция по дерусификация на Украйна и събориха паметника на Александър Невски, княз на Новгород и православен светец, васал на Златната орда. За демонтажа съобщават множество канали в Телеграм.  През декември 2008 година личността на средновековния аристократ заема първо място в продължилия половин година конкурс за избор на най-важната личност в историята на Русия.

Триметровата медна фигура на Александър Невски е вдигната в парка близо до храма „Александър Невски“ в Харков през 2004 година за 350-та годишнина на града. Пълководецът е представен с меч в ръка и според автора на композицията Сейфадин Гурбанов така трябва да е изглеждал Невски в момента, в който е произнесъл фразата „Който с меч дойде при нас, от меч ще загине“, макар това да е художествена измислица на писателя Петър Павленко за филма „Александър Невски“. През март 2020 година руският президент Владимир Путин използва този цитат, за да заплаши всеки, който би се осмелил да нападне Руската федерация.

Рухването на Александър Невски може да се види на видео в социалните межи. Събарянето става с помощта на камион, която издърпва със стоманено въже фигурата от постамента.

Преди месец в Харков бе демонтиран и бюстът на съветския пълководец от Втората световна война Георги Жуков.