Пловдивчани, живеещи в съседство с подстанция "Прослав" на Гребната база, преди седмица се оплакаха от непрекъснат шум и дискомфорт. В края на януари 2023г. там са монтирани нови трансформатори, което допълнително е увеличило шума и ЕМП и хората, чиито домове са близо до подстанцията са категорични, че нормалният живот там вече е невъзможен. 

В РЗИ-Пловдив през м. Август 2022 г. са получени жалби от граждани на  гр. Пловдив, живеещи на адреси в близост до подстанция, “Прослав”, намираща се на ул. „Парк от и култура” 30/42, относно силен шум излъчван от трансформатор в подстанцията. Жалбоподателите свързват промяната в нивата на излъчвания шум с извършени ремонтни дейности и смяна на трансформатор в подстанцията.

През последните няколко години в РЗИ и в EVN има входирани няколко жалби, заради изключително високите нива на шум. "За съжаление резултат няма. Идваха няколко проверки, правиха замервания на нивата на шума. Първите показаха , че всички норми са превишени. След това се направиха нови, според които се оказа, че няма нарушение. Правиха замервания в дома на баба ми, като я накараха да затвори плътно прозорците, а освен това няколко пъти сприраха и пускаха подстанцията" разказва Валентин Станев. Пловдивчанинът се връща в родния си град, след като 30 години е живял и работил в Израел и определя случващото се като геноцид. "Вечер не може да се спи заради силния шум, хората тук непрекъснато са с главоболие, просто става невъзможно за живот" коментира той. 

Според хора от райони подстанцията произвежда т.нар. "проникващ" шум, който е съпроводен със специфични вибрации и е изключително вреден. 

TrafficNews изпрати запитване по казуса до РЗИ - Пловдив и  Електроенергийния системeн оператор (ЕСО), чиято собственост е подстанцията. От ЕСО до момента няма отговор. Според РЗИ на място са правени две проверки. Първата е констатирала отклонение в показателите, след което е направено продписание до оператора. При втората, направена през декември 2022 г. шумът е бил в допустимите норми. Хората, живеещи, в района обаче не мислят така и подготвят нови жалби и подписка, в която вече са се подписали над 100 човека.

Ето и отговора на РЗИ- Пловдив:

В РЗИ-Пловдив в края на м. Ноември 2022 г. е постъпило писмо от „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД за предприети корективни действия за привеждане нивото на шума, излъчван от подстанция „Прослав”, в съответствие с изискванията на горецитираната наредба.

 В тази връзка се извърши проверка на място, ведно с инструментално измерване на проникващ шум в жилището на жалбоподател, от служители на РЗИ-Пловдив.

За извършеното измерване на проникващ шум е издаден протокол от измерване на проникващ шум, видно от който измерените стойности не съответстват на изискванията на Наредба № 6 от 2006 г, за показателите за шум в околната среда, отчитащи степента на дискомфорт през различните части на денонощието, граничните стойности на показателите за шум в околната среда, в помещенията на жилищни и обществени сгради, в зони и територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони със смесено предназначение, методите за оценка на стойностите на показателите за шум и на вредните ефекти от шума върху здравето на населението (Приложение № 2 към чл. 5-Таблица № 1)“.

Изпратено е писмо до „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД, за предприемане на корективни мерки за привеждане нивото на шума, излъчван от подстанция „Прослав”, в съответствие с изискванията на горецитираната Наредба„

В РЗИ-Пловдив в края на м. Ноември 2022 г. е постъпило писмо от „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД за предприети корективни действия за привеждане нивото на шума, излъчван от подстанция „Прослав”, в съответствие с изискванията на горецитираната наредба.

В тази връзка, се извърши повторна проверка на 14.12.2022 г., ведно с инструментално измерване на проникващ шум в жилище на жалбоподател, за което се издаде протокол за измерване на проникващ шум, видно от който „Изчисленото ниво на проникващ шум [ден (dBA ) в жилищната стая, е под допустимата гранична стойност на съответния показател за шум Lден (dBA) и съответства на изискванията на Наредба № 6 от 2006 г, за показателите за шум в околната среда, отчитащи степента на дискомфорт през различните части на денонощието, граничните стойности на показателите за шум в околната среда, в помещенията на жилищни и обществени сгради, в зони и територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони със смесено предназначение, методите за оценка на стойностите на показателите за шум и на вредните ефекти от шума върху здравето на населението (Приложение № 2 към чл. 5 -Таблица №1)“.

През 2023 г. в РЗИ-Пловдив не са постъпвали жалби от граждани, във връзка с горецитирания проблем.

Заради подстанция "Прослав"! Няма отдих за хората в парк "Отдих и култура"Над 100 души събраха подписка заради безобразните нива на шум от станцията