РУО-Пловдив изпраща писмо до Министерството на образованието по предложение на местната РЗИ, в което ще бъде поискано разрешението на министър Николай Денков учениците от няколко общини в пловдивско да преминат на ротационен принцип. Това съобщи за TrafficNews директорът на РУО Антоанета Пакова.

По нейни думи учениците от 1 до 4 клас ще останат на училище присъствено до второ нареждане. Учениците от 5 до 12 клас обаче ще преминат на ротация. Приоритизирано в класните стаи ще влизат децата от 7, 10 и 12 клас предвид изпитите, за които се подготвят. Останалите ще учат в ОРЕС. Специфичното, което диктува новият план, е, че децата ще се разменят на едноседмична база.

Тази мярка ще бъде наложена за учениците в общините Пловдив, Раковски, Родопи, Карлово, Куклен и Сопот. Ако предложението на РЗИ-Пловдив бъде прието от образователния министър, училищата ще действат по следния принцип от 24 януари.

За други 9 училища в общините Марица, Перущица, Първомай, Садово и Стамболийски също ще бъде предложен ротационен принцип, уточни Пакова.

Припомняме, че този режим на работа бе определен в етап 3 от новия Национален оперативен план за борба с COVID кризата, където 70 на 100 от интензивните легла в клъстъра са заети. Към този момент Пловдивско се намира в етап 1, но сме в готовност да преминем към втория.

Тази сутрин обаче 4 училища в Пловдив и областта преминаха онлайн, което бе наложено от все по-високата заболеваемост сред ученици и учители.  

Четири училища в Пловдив и областта преминават онлайн, скочи заболеваемостта при децатаБлизо 1000 е броят на учениците, дали положителни проби в Пловдивско