Президентът Румен Радев пристигна в Пловдив, където в момента е гост на учредяването на фондация „Млади медици за България“. Събитието се провежда в зала С.И.Л.А, пред която държавният глава бе посрещнат и от няколко протестиращи. Недоволните граждани поискаха неговата оставка, като носят плакати с различни надписи като „Радев – фигурант на Божков“.

Учредителят и първи дарител на фондация „Млади медици за България“ д-р Динко Младенов заяви, че целта на тази кауза е да накара младите медици да останат да работят в България.

„Не случайно избрах тази дата за официалното откриване а фондация „Млади медици за България“, защото съм убеден, че само независимият човек може да бъде свободен, само той може да работи, да твори за общото и лично благо. Младите медици са изключително необходими за здравната ни система, те са животворната сила, която трябва да влезе в здравеопазването. Съвсем скоро се оказа, че без младите медици здравната система не е в състояние да се справи. Те проявиха медицинска храброст и влязоха в огъня на Ковид кризата. Това още повече ме амбицира да уредим фондацията“, заяви д-р Младеннов.

Той призова младите медици да се борят срещу абсурдите в институциите, за да имат нормални условия на труд. Младенов обяви още, че около 200 медици годишно напускат страната и над 1000 медицински сестри.

7 бенефициенти  бяха представени тази вечер, които ще бъдат подпомогнати, повечето от тях са студенти, специализанти и стажант млади лекари, работещи в различни пловдивски болници.

Президентът поздрави присъстващите и заяви, че фондацията има важно значение за здравето на нацията.

„Свободата не трябва да бъде ограничавана. Има начин да задържим младите медици Те са ценен капитал за страната.  Ситуацията е такава, че недостатъчно заплащане  и лоши условия за реализация. Балансът е нарушен и трябва да бъде възстановен. Млади медици заслужава си да останете в България и да следвате целите си. Вашата енергия ще получи обществена и морална подкрепа. На добър час“, заяви Радев.

От октомври 25-има специалисти ще започнат да получават финансова подкрепа в размер на половин заплата от тази на начинаещ лекар.