Още от снощи ромите в Пловдив празнуват – ядат и пият, танцуват и се веселят. Общността днес отбелязва Нова година или така наречената Василица - най-големият празник на ромите.

Традиционно той се празнува три дни – от 13-и до 15-и януари. 14-и януари е кулминацията – това е най-важният ден от поредицата. Счита се, че от най-голямо значение е първият гост в къщата, защото какъвто човек прекрачи пръв прага на дома, такава ще бъде и цялата Нова година.

И тази година жителите на квартал Столипиново ще празнуват тихо и кротко, без шумни тържества и пищни танци по улиците. И ако миналата година COVID-19 спъна пиршеството, то тази година причината за липса на организация е смъртта на дългогодишния шеф на фондация "Рома" – Антон Карагьозов.

„Не сме организирали тържество, нямаме дори закупен петел. Все още тъжим за баща ми. Той бе инициатор на събитията, организираше мероприятията и обединяваше хората. Обществото ще си празнува по домовете. Още от снощи се яде и пие, но няма да излизаме по улиците”, заяви Асен Карагьозов пред TrafficNews.

От администрацията на район „Източен” също заявиха, че няма да се провежда официално събитие за ромския празник. Причината е новата коронавирус вълна и повишеният брой на заразени в страната.

В другите две ромски махали на Пловдив – Шекер и Арман, също няма да отбелязва Банго Васил. Ако има организация, то тя ще е между жителите и няма да има масови събирания по улиците. Това заявиха от район „Северен”.

Повечето хора ще останат по домовете си, където ще отбележат по своему с песни и танци празника.

Въпреки това полицейското присъствие в кварталите ще бъде засилено. Ще се следи за общественото спокойствие, както и за инциденти. Не на последно място ще се съблюдава за спазване на мерките срещу COVID.