Започна подготовката за реконструкцията на улица „Даме Груев“. От днес е спряно движението в участъка от ул. „Охрид“ до бул. „Македония“. На място вече работят служители на фирмата изпълнител, като първо се премахва растителността, която ще пречи за разширяването на пътното платно. Вече са отсечени по-голямата част от дърветата.

До дни ще бъде направена и първа копка на проекта, а по предварителен план ремонтът ще продължи до 23 март 2022 година.

В бюджета за тази година бяха заложени над 2 млн. лева за реконструкцията на улицата, но 905 000 лева за този бюджет ще бъдат разпределени по корекцията за „Индра” на предстоящата сесията. Така в бюджета ще останат 1,2 млн. лева.  Поради това за догодина трябва да се заложат в Бюджет 2022 още 6 млн. лева.

Целият договор с фирмата „Парсек груп” е на стойност от 7 396 680 лв с ДДС, а срокът на изпълнение е 300 дни. 

Проектът предвижда цялостна реконструкция и подмяна на подземните комуникации, включително водопровод и канализация. След ремонта улицата, която е една от най-натоварените в района, ще бъде като булевард -  по две ленти за движение във всяка посока, ще бъдат ремонтирани тротоарите, а в някои от участъците, където има възможност, ще бъдат изградени и паркоместа.

Ремонтът ще бъде осъществен на три етапа, като първият включва дейности по трасето от бул. „Македония“ до ул. „Охрид“, във втория ще се продължи до ул. „Тодор Александров“, а в последния етап ще се завърши улицата до надлез „Родопи“.

Взимат близо милион от парите за ул. „Даме Груев” заради санкцията за „Индра”Общинските съветници гласуват още 150 000 лева непризнати разходи по друг европейски проект

По време на ремонта  се променя маршрутът на линия №11 от градския транспорт.  В посока „Биомашиностроене“ – Митница автобусите ще се движат, както следва: бул. „Христо Ботев“ – спирка №14 – срещу Сточна гара,  Бетонния мост, бул. „Македония” – спирка №15 – магазин „Била 2”, спирка №369 – бул. „Македония”,    наляво по ул. „Скопие”, спирка №440 – кръстовището на ул. „Скопие” с ул. „Горно броди”, спирка №276 – ул. „Скопие”, и по маршрута, утвърден с общинската транспортна схема.

В обратна посока: ул. „Скопие“ – спирка №291– Първа инвестиционна банка, направо по ул. „Скопие“,  надясно  по бул. „Македония”, спирка №41 – бул. „Македония” № 55, спирка №42 – срещу магазин „Била 2“, Бетонния мост, надясно по  бул. „Христо Ботев”, спирка №43 – Сточна гара, и по маршрута, утвърден с общинската транспортна схема.