Все повече се увеличава броят на сватбите в Пловдив, като за 2023г. те са с около 100 повече от предходната 2022 г. За сметка на това през изминалата година се наблюдава осезаем спад на бракоразводните дела.

Прието е, че бракът е признаване на връзката между двама души, което обикновено включва емоционално, финансово и правно партньорство. Той е базиран на обич, уважение, съпричастност и взаимна подкрепа между партньорите. Бракът играе важна роля в обществото, предоставяйки структура за създаване и поддържане на семейства, както и за обществено признаване на индивидуалния и семейния статус.

Разводът от своя страна е прекратяване не брака между двамата съпрузи. Бракът се счита за прекратен с решение на съда.

През 2023 година в Пловдив са извършени 1543 ритуала по бракосъчетаване, като данните са за периода от 1 януари до 20 декември. Справката показва, че броят е с около 100 повече от предходната 2022 година. Най-силният месец през тази година е бил септември, като само тогава 225 двойки са си казали „да”. Това разказа пред TrafficNews Чудомира Пинджева от ОП „Радостни обреди”. По думите ѝ само за дните 22,23 и 24 септември през олтара са минали 49 двойки.

Вече има и 107 двойки, които са запазили своите дати за 2024г., като първата сватба за годината ще е на 6 януари. Въпреки, че годината е високосна, за момента не се забелязва наплив от желаещите за датата 29 февруари. Една единствена двойка е избрала да сключи брак тогава, разказа Пинджева. Все още няма интерес и записали се за 14 февруари, която дата традиционно е доста желана, като „ден на влюбените”.

Междувременно за 2023г. се наблюдава осезаем спад на бракоразводните дела. Малко над 815 общо са постъпилите молби за разтрогване на брак в Районен съд - Пловдив, като 445 от тях са били по взаимно съгласие и с подписани споразумения. За сравнение през 2022г. общите молби за развод са били 878 (449 от тях по взаимно съгласие).