Драстично увеличение на пациентите със симптоми на коронавирус и над 50% положителни тестове наблюдават медиците в Общинския COVID център към Второ ДКЦ.

Половината от хората, потърсили за съдействие медиците в центъра, са били с положителни тестове за коронавирус. Това разказа за медията ни управителят на Второ ДКЦ д-р Валентина Костуркова.

При пристигането в центъра, на всички задължително са прави антигенен тест и в зависимост от резултата се изписва съответното лечение. В рамките на десет дни пациентът може да посети повторно кабинета, ако се наложи, се насочва за хоспитализация. Правят се клинични изследвания, образна диагностика, при необходимост – микробиологични изследвания. Вече се изписват и лекарства с електронни рецепти. 

През последните седмици потокът се е увеличил. Почти през целия ден пред вратите на Общинския COVID център се извиват опашки.

„Нашият център е много добре работещ, с постоянен екип от лекар специалист и специалист „Здравни грижи” . Средно около 30 човека преминават на ден. Потокът е доста сериозен. Работата започва от 7:30 и вече има пациенти. Налага ни се да приемаме хора и след работно време”, разказа д-р Костуркова. Тя бе категорична, че до този момент в COVID центъра не е бил консултиран човек със симптоми на коронавирус, който е ваксиниран. Няма и случай на имунизиран с положителен тест.

През центъра са преминали и деца, насочени от личните лекари.

„Не е типично при нас да идват ученици, тъй като те се поемат от джипитата. Последно консултирах 13-годишен, който изпратихме за PCR тест”, добави управителят на Второ ДКЦ.

Всеки един човек, който е със симптоми на вируса, може да бъде прегледан.

„При нас хората се самонасочват. Те са пристигнали директно при нас, без да се консултират с личните лекари. Правим тестове и ако са положителни, им прилагаме съответното лечение. Не отказваме лечение и на хора без положителен резултат. Имаме случаи, при които пациент пристига с типична симптоматика, но с отрицателен тест. При направена проба от нас излиза положителна. Има и обратното – при отрицателна при нас, но с типична симптоматика, се препраща на PCR, който излиза положителен”, каза д-р Валентина Костуркова.

Медикът обърна специално внимание на бременните жени, като посъветва при най-леката настинка или лек симптом на вирус да се обърнат към лекар-специалист.

„На първо място веднага да се направи тест. Ако той е положителен, да се насочат към хоспитализация, където да се следи състоянието на майката и плода. Без значение дали протича леко, или по-тежко. Има АГ COVID отделения в големите лечебни заведения. Да не забравяме, че освен жената, страда и плодЪТ. Дори тестът да е отрицателен, пак е необходим постоянен лекарски контрол”, коментира още управителят на Второ ДКЦ.

Д-р Костуркова отново напомни, че при първи симптоми на вирус трябва да потърсим лекар.