Противогрипните ваксини в Пловдив свършиха. Броени дни след като бяха доставени в аптечната мрежа, те вече са изкупени. Пловдивчани обикалят из града в търсене на някоя останала опаковка, но навсякъде отговорът е един и същ – няма.   

Преди дни от Здравното министерство съобщиха, че страната ни ще разполага общо с 340 000 дози. Първите 88 000 са били доставени по складовете у нас, но са се изчерпали за часове. В Пловдив също е имало еднократна доставка на ваксината „Инфлувак Тетра”, която обаче изобщо не е достигнала до някои аптеки, а други са получили по-малки количества, отколкото е търсенето. В някои аптеки отчитат, че толкова засилен интерес към ваксината не е имало никога досега.

Медиците напомнят, че препаратът е само срещу сезонния грип и не пази от коронавирус. Те обаче препоръчват нормалното ваксиниране за сезонния грип, което става обикновено от септември до края на ноември, да се изтегли по-напред. Причината за това е организмът да има време да изработи антитела към грипа преди очакваната втора вълна от COVID-19 през зимните месеци.

„Сега всички дистрибутори са обещали, че към края на септември ще има внос на другата ваксина – „Ваксигрип Тетра”, която е френска. Двете ваксини са идентични като показания. Имаме опит и с двете, те отдавна се предлагат на българския пазар. Но в страната няма адекватна доставка на противогрипна ваксина съобразно търсенето. Като имате предвид, че България е страна с много малък процент хора, които по собствено желание се ваксинират за сезонен грип. Ние сме на опашката на страните, където от години противогрипната ваксина е практика”, заяви пред TrafficNews Димитрия Стайкова, ръководител на аптека.

Цената на очакваната „Ваксигрип Тетра” ще бъде същата като „Инфлувак Тетра” – 22-23 лева.

„Хората бяха свикнали на цена до 10-11 лева. Фирмите-производители включиха един допълнителен щам, така че ваксините вече са срещу четири очаквани щама на грипния вирус и това бе повод да се вдигнат цените”, обясни Стайкова. Въпреки това очакванията на аптекарите е цялото получено количество да бъде продадено. 

Бумът в продажбата на противогрипните ваксини беше очакван още преди месец. Тогава редица световни производители излязоха с информация, че за този сезон ще имат свръхпроизводство, защото се очаква и свръхтърсене.