Жителите на село Брестовица изпълниха заканата си и блокираха основна пътна артерия в Пловдив. Над 100 души от пловдивското село излязоха на пътното платно на Пещерско шосе край детелината, като са разделени на две групи.Едната от тях е от страната Пловдив,а другата е от западната страна на надлеза.  Те искат да блокират цялата детелина, но към момента полиция не им позволява да слязат по ушите за включването към Околовръстното шосе.

Хората искат оставки във всички отговорни институции, които са отговорни за състоянието на водата, като ВиК и Басейнов дирекция.  По думите им те биват постоянно лъгани, че се работи по проблема им. На място е и кметът на община „Родопи” Павел Михайлов, който е дошъл, за да подкрепи жителите на селото.

Сред протестиращите има и такива от други населени места, които защитават своите каузи. Така на шествието се виждат и хора с плакати против кариерите в Белащица, както и участници в антиправителствените протести в Пловдив.

Техните намерения са да не пускат никой да мине по пътното платно в следващия час. Заради протеста вече се образуваха огромни тапи.

„Година и половина ни лъжат, че не са завишени стойностите на мангана. Водата обаче е негодна, направихме независими тестове. Искаме намаляване на водното огледало, ведна да се подменят водопроводите, виновниците да се накажат. Не искаме да пием кал”, каза Мария Манолова пред наш репортер и показа водата от селото днес.