Около 15-20 души са се събрали пред сградата на РУО-Пловдив, за да изразят недоволството си от носенето на маски в училище. От утре децата ще трябва да носят задължително предпазна маска , когато са в коридорите, тоалетните и другите общи части на сградата.

Родители се заканиха, че утре децата им ще прекрачат прага на училищата без маски.

„Никъде няма официално изследване и не е доказано за ползата на маските. Аз съм майка на две деца, с този акт третират децата ни като животни“ заяви една от протестиращите Денка.

Друга майка, пък заяви, че според нея ще има масово напикаване сред децата, тъй като не всяко от  тях ще успее да отиде до тоалетна заради маската.
Организатор на протеста е Иван Иванов, той е създал група във фейсбук, която по думите му само за няколко дни членовете й са надхвърлили 4000 души.

„Вчера имахме родителска среда, 80% от родителите са категорични, че ни искат маска в училище“, каза Иванов.

Друг баща - Илиян Попов заяви, че хората трябва да имат право на избор.

„Ако някой се притеснява нека да сложи маска на детето си, но нека сами ние да решим какво да правим, ако ние не се притесняваме защо трябва да мъчим децата си, никой не е доказал ефективността на маската“, заяви той

В момента представители от протестиращите са поканени в кабинета на Иванка Киркова, за да дискутират проблема.  Сред протестиращите се забелязват и хора, които са традиционно участващи в антиправителствените протести, провеждащи се в четвъртък.