Проектът за  изграждането на пробива под гарата е бил внесен от НЖКИ в Община Пловдив, научи TrafficNews. От държавното предприятие са спазили ангажимента си да внесат техническия проект за съоръжението след празниците.  Сега Община Пловдив се очаква да се събере на Експертен съвет, за да разгледа детайлно предложението.

Кметът Здравко Димитров и вицето му по строителство Пламен Райчев заявиха, че след като проектът бъде внесен, ще бъде даден брифинг, на който ще представят проекта, както и ще кажат своята позиция за него. Без положително становище от градската администрация от НКЖИ не могат да кандидатстват за строително разрешение за проекта от Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

На последната сесия на Общинския съвет, за споразумението между Общината и НКЖИ за пробива, имаше бурен дебат за проекта. В договора между двете звена се записа и допълнителна точка, която да задължи община Пловдив и НКЖИ да подпишат още едно споразумение за изграждане на нов Бетонен мост, което има ясно разчертани ангажименти от двете страни, както и количествено-стойностни сметки за ново съоръжение.

При предварителни разговори НКЖИ ще извърши дейностите по новия мост в техния сервитут, който е над ЖП линиите, а градската администрация ще реализира подходите към него. Това обаче на практика означава, че 90% от мостът ще бъде изграден от Община Пловдив.

С внасянето на проекта трябва да стане ясно и кога ще бъде бутнат Бетонния мост според линейния график. По време на обсъждането в Общинския съвет представителя на НКЖИ заяви, че това трябва да се случи в края на 2022-а при завършен пробив под гарата.

Солидарност? Общината ще трябва да даде 10 пъти повече пари от НКЖИ за нов Бетонен мост90% от съоръжението се намира в сервитута на Община Пловдив, до месец вадят стойността на проекта

Очаква се скоро от Община Пловдив да представят проекта за пробива под гарата.