„Прослав“ е един от кварталите на Пловдив, който има огромен потенциал да бъде предпочитано място за живот и отглеждане на деца. В момента той не е презастроен, еднофамилните къщи и ниското строителство му придават един пасторален облик, има много зелени площи, а инфраструктурата за връзка с центъра е добра - ЖП транспорт и няколко автобусни линии. Едновременно с това там има много натрупани с годините проблеми, които не са решени. Още в началото на своя мандат кметът на „Западен“ Тони Стойчева обяви, че „Прослав“ ще е един от приоритетите на новата районна администрация.

Представяме ви какви действия предприемаме, за да започнем да решаваме проблемите на хората един по един. 

Наскоро кметът Тони Стойчева проведе разговор с представители на ОКТ за преместване на автобусната спирка. Сега тя е отдалечена, обрасла в бурени и без възможност гражданите да се движат по тротоар до ЖП спирката, където е логично тя да бъде поставена. Така близостта на двете спирки ще осигури удобство и сигурност на хората, които пресичат на това място за квартала.

Ще инициираме допитване до гражданите за промяна на организацията на движение на улиците около ДГ „Боряна“ и те да станат еднопосочни.

Ще се изградят изкуствени неравности около училищата и детските градини, за да се гарантира по-голяма пътна безопасност на децата и техните родители.

Известни са постоянните проблеми с пасарелката в кв. „Прослав“. В петък г-жа Стойчева осъществи поредна среща с представител на НКЖИ – този път тя беше с инж. Гошо Къчков, директор „Железопътна секция – Пловдив“. Той се ангажира в срок да реши проблемите: поправка на асансьорните съоръжения, изчистване на графитите, поставяне на допълнителни обезопасителни парапети, изчистване на зелената площ покрай оградата, която в момента цялата във високи храсти. Обсъден беше и въпросът за изграждане на подлез под ЖП линиите и възможността за разработване и финансиране на идеен проект за това.

В бюджета на района са включени средства за проектиране на ул. „Западна“, както и ще се обновят детските площадки. Планира се поставяне на повече устройства за видеонаблюдение предвид честите вандалски прояви, в следствие на които кварталът е доста замърсен, а пейките и детските съоръжения са изпочупени. Въпреки че ОП „Чистота” наскоро изчисти пространството на обръщалото на автобусите, само след няколко седмици отново то беше изключително замърсено. Подготвя се и официално писмо до автобусните фирми, които обслужват линиите до „Прослав“ и районната администрация ще настоява за високи санкции за тези, които замърсяват.

Обект на преговори е и поставянето на банкомати в квартала, обмислят се и следващите стъпки за разширяване на гробищния парк. Тази година в календара със събития на „Западен“ планираме да проведем няколко събития с различен характер, за да се сплоти гражданското общество в кв. „Прослав“.

От тази седмица научихме и добрата новина, която споделяме: сградата на ОУ „Тодор Каблешков“ ще бъде обновена по Национален план за възстановяване и устойчивост. Бенефициент е Община Пловдив. Ще бъде извършен ремонт, реновиране и модернизация на училището, както и изградена и STEM среда.