Автобус, извършващ превоз на пътници по направление Цалапица-Пловдив, бе хванат в нарушение по време на мащабната акция на МВР в Пловдив и областта. В нея участват екипи на на няколко структури – сектор „Пътна полиция“ и агенция „Автомобилна администрация“, АПИ, НАП, Агенция „Митници“ и ИА „Главна инспекция по труда“.

След спиране за проверка на пътническия автобус органите установиха, че той не е преминал през годишен технически преглед в установения за това срок. Освен това е със спукано предно стъкло. Предстои да бъде съставен акт и издадена глоба до 500лв. на шофьора. Автобусът ще бъде спрян от движение до отстраняване на техническите неизправности.

Основните нарушения, който акцията установи до този момент, са по линията на Закона за движения по пътищата – непоставен колан, неспазване на знаци и маркировка. Спряна е била и кола, в която се е возело дете без столче.

Всички структури проверяват спрямо компетенциите си. За два часа от началото на акцията са проверени над 30 МПС. Има доста установени нарушения – както по отношение на Закона за движение по пътищата, така и по отношение на заплащане на такси към БГ Тол“. Това обяви пред медии главен инспектор Красимир Нешев. 

Припомняме, че съвместните проверки са насочени към спазване на правилата за движение по пътищата, техническата изправност и регистрацията на МПС и теглените от тях ремаркета и полуремаркета. Специално внимание ще бъде насочено и към изискванията за допустими маси и размери на товарните автомобили, както и за времената за управление и почивка от водачите, извършващи обществен превоз на пътници и товари.

Акцията се осъществява по разпореждане на директора на ГД „Национална полиция“ и по заповед на министъра на вътрешните работи и обхваща цялата страна. Очаква се акцията да продължи до 12 часа.