„Сделката с ЧЕЗ продължава да бъде актуална. Правителството дължи на българския народ отговори на въпроса каква е схемата на финансиране и по какъв начин тази сделка получи политическа подкрепа“, категорично обяви президентът Румен Радев на днешната си визита в Пловдив.

Държавният глава изтъкна като абсолютна необходимост свикването на Консултативен съвет по национална сигурност, на който да бъде обсъдена енергийната сигурност на страната, като се предвижда това да стане до края на април.

Вижте още: Президентът Румен Радев коментира скандала с руския патриарх Кирил - Кой се опита да похити общия празник за Освобождението? ВИДЕО

Президентът не е склонен да вярва, че сделката за продажбата на активите на чешкото енергодружество на фирмата на Гинка Върбакова - „Инерком“ е преминала без политическа подкрепа, въпреки че такава бива отричана упорито през изминалия месец, в който се разгоря скандала. Той се позова на факта, че няма как пазарджишката фирма да получи такова огромно финансиране и ангажираност от банките.

„Докато не е ясен отговорът на въпроса за схемата на финансите няма как да сме наясно под каква форма и по какъв начин българското правителството се готви да стане партньор на г-жа Гинка Върбакова“, посочи Радев.

Вижте още: Румен Радев за промените в Закона за частната охранителна дейност - Кметовете феодали сега ще имат и феодална армия, издържана от държавата ВИДЕО

От думите му стана ясно, че той активно се интересува от това кой води преговори от името на българската държава и от това кой води преговори от името на г-жа Върбакова. Дълго време президентът не разполагал с такава информация, но изрично настоял за сведенията по сделката, постъпвали регулярно в Министерски съвет.

Всички тези неясноти по продажбата на активите на ЧЕЗ, президентът посочи като основа за свикване на Консултативен съвет на национална сигурност, на който да бъде разгледан въпроса за енергийната сигурност на страната.

Вижте цявлото изказването на ген. Румен Радев за сделката с ЧЕЗ във ВИДЕОТО на TrafficNews.bg:

Румен Радев пристигна в Пловдив за визита на пловдивската 68-а бригада "Специални сили". Главнокомандващият армията бе посрещнат тържествено от военния оркестър точно в 10 часа. Той прие строя на почетния караул и след кратко интервю за медиите се насочи към полигона по въздушно-десантна подготовка, където ще наблюдава демонстрация на способности от формирования на бригадата.