„Определени разпоредби от Закона за частната охранителна дейност влизат в противоречие с нашата Конституция“, така президентът Румен Радев обясни действията си по сезиране на Конституционния съд.

Държавният глава изтъкна, че в Конституцията много ясно е записано, че общественият ред и националната сигурност са ангажимент на изпълнителната власт, а не на търговци, получили лиценз за частна охранителна дейност. 

„Абдикирането на държавата от това много важно задължение не е в интерес на българските граждани“, посочи президентът.

Вижте още: Президентът Румен Радев: Кой се опита да похити общия празник за Освобождението? ВИДЕО

Радев отправи сериозен укор, разглеждайки случая с малките населени места, в частност селата, където хората се абонират заедно към една или друга охранителна фирма. След като попита риторично дали е разпознаваема фигурата на кмет феодал, той посочи безкомпромисно, че сега /б.а. ако не бъдат взети мерки/ кметът феодал ще има и феодална армия, която ще се издържа от държавата. Президентът отказа да навлиза в конкретика и да визира имена.

Румен Радев пристигна в Пловдив за визита на пловдивската 68-а бригада "Специални сили". Главнокомандващият армията бе посрещнат тържествено от военния оркестър точно в 10 часа. Той прие строя на почетния караул и след кратко интервю за медиите се насочи към полигона по въздушно-десантна подготовка, където ще наблюдава демонстрация на способности от формирования на бригадата.

На тържествено гостуване президентът коментира скандала с руския патриарх Кирил, както и казуса с продажбата на активите на ЧЕЗ.

Очаквайте подробности!