„Възрастните се  справиха много по-добре с машинния вот и това се дължи на по-голямата изпълнителност. Наблюденията ми до момента са , че хората масово не четат какво пише. Всичко е направено елементарно, но те просто не спазват правилата, разказа пред наш репортер председателят на 78 СИК в ОУ „Душо Хаджидеков”- Димитър Джонгаров.

Той допълни, че има случаи, в които по-млади членове на комисии не са наясно с правилника. Като цяло не е имало проблеми със самите машини. Единствено ги е спъвало това което се случва и в останалите секции – хората се опитват да гласуват два пъти с една и съща карта.

„Случи ни се гласоподавател да се опита два пъти да вкара картата в машината. Избрал да гласува само за президент и финализирал вота си. След като изкара бележката от машината, той се опита да пъхне картата отново. Тогава машината блокира”, допълни още Джонгаров.

В една от секциите в основното училище се наблюдава сериозна разлика във вота за президент и този на народни представители. С 23 повече са тези, пуснали гласа си за президент. Оказва се, че това се дължи именно на посочените от председателите на СИК грешки.

Най-възрастният избирател в 74 СИК на ОУ „Душо Хаджидеков” бил на 92 години. От комисията разказаха пред репортер, че жената се е справила без проблем, като единствено и е отнело малко повече време.

„Между 2 и 10 минути отнема гласуването днес. Прави впечатление, че все пак изборите 2 в 1 костват повече време. До напрежение не се стигна, организацията ни е добра и най-вече няма струпване на хора”, каза Мария Харизанова – председател 74 СИК.

Наш репортер разговаря с по-възрастни гласоподаватели, които обобщиха,че организацията е добра и се спазват мерките. Що се отнася до машините, всички с усмивка заявиха, че е била изключително лесно.

И към този момента към урните продължават да се стичат пловдивчани. В същото време избирателната активност е ниска. В ОУ „Душо Хаджидеков” тя варира от 19 до 26% в различните секции.