На фона на предстоящите търгове на апетитните магазини в подлезите в сърцето на Пловдив, на другия полюс се нещата с търговията край Централна гара. Обектите в подлеза замират - затворени магазини, пушещи продавачи и липса на хора и оборот, отбелязват търговците.

„Всичко се промени. Ако допреди 5-10 години бизнесът разцъфтяваше, а търговци се „биеха” за магазини, то сега много от нас фалираха. Принудени бяхме да закрием магазините, а причина за това е липса на хора. Масата се съсредоточи в големите търговски обекти, а пътуващите с БДЖ са все по-малко”, заяви пред наш репортер бивш наемател на магазин в подлеза на Централна гара.

Пловдивското семейство успешно въртеше бизнес в два магазина за дрехи. В последните две години нещата обаче се промениха. Лоша инфраструктура и слаб поток от хора принудиха жената да затвори кепенците и да си търси друго препитание.

Тя не е единствена. Веселина притежаваше също две магазинчета – за бельо и за обувки. Преди 5 години, обектът по цял ден е бил пълен, а стоката се е грабела като "топъл хляб".

„Първо закрихме магазина за обувки. Ситуацията бе плачевна – оборота падна и фалирахме. Останахме само с магазина за бельо, но пак не ни се получи. Въртяхме търговия в подлеза близо 15 години”, заяви Веси.

Перманентните наводнения, миризмите, мръсотията и липса на осветление са спряганите причини за отлива на пазаруващи. И не само.

„Манталитетът на хората се промени. Предпочитат онлайн търговията и закритите търговски центрове. Останаха учениците и възрастните хора, които не са платежоспособни. Прогнозирам, че до още 5 години напълно ще залезе славата на подлеза на Централна гара”, допълва пловдивчанката.

В момента съоръжението се стопанисва от ОП „Общински пазари”. Служителите вече са започнали козметичен ремонт. Лампите са подменени, поддръжката на шахтите е ежедневно, както и почистването.

„Освен ОП „Чистота”, наши служители също са заети с дейността по поддръжка на приветливия вид на подлеза. Чистят се всеки ден шахтите, кошчетата и стълбите. Има сериозни проблеми обаче. Теч, който е от счупване на таванната плоча и хидроизолацията. За това обаче е необходимо гласуване за ремонтни дейности в Общината. Да се гласува в местния парламент, да се отпуснат финанси и да се назначи обществена поръчка”, заяви директорът на Общински пазари Стефан Султанов пред наш репортер.

Той добави още, че в момента няма да има търг за магазини в съоръжението. Причината за това е, че все още има договори, чиито срок е до 2020 година.

„След една година може да се пристъпи към такава процедура. Към днешна дата имаме все още действащи договори. Когато срокът приключи, може да се сформира комисия, да се направи процедура, която да е съгласувана с Общински съвет, и чак тогава да се говори за търгове”, заяви още директорът.

Наш репортер на място констатира близо 15 обекта, които се неизползваеми. Магазините са празни, облепени с фолио и заключени.

„Това не значи, че нямат договори. Дори да са фалирали или да има друга причина, търговците са обвързани с договори и плащат всеки месец наем”, завърши шефът на общинското предприятие.

Преди седмица стана ясно, че магазините в четирите подлеза в центъра на Пловдив ще бъдат отдадени под наем от ОП „Общински пазари”. Местният парламент гласува търгове за общо  58 обекти в подлезите. Това е новата политика на градските власти, след като прекратиха концесиите на подлезите. Вместо целите съоръжения да се пускат през процедура по концесия, градските власти сами ще стопанисват обектите. Те ще прибират всеки месец наемите от въпросните магазини.

Помещенията в подлезите на „Тримонциум”, ПУ-то, аптека „Марица” и площад „Съединение” ще се разиграят на търг

 

Община Пловдив пуска на търг 58 магазина в подлезите, наемите започват от 25 леваНай-евтините търговски обекти са в подлеза на ПУ-то, на аптека „Марица” най-оборотни

В същото време търговците в четирите съоръжения изразиха притеснени относно тъжните цени.

„Бихме наддавали за търговски обекти в подлезите, стига да няма голямо разминаване между настоящата и новата цена”, заявиха пред наш репортер стопаните на обектите. Повечето  споделят, че не биха наддали с по-голяма сума от размера на настоящия им наем. 

Според тях не е толкова важно кой стопанисва обектите, а как се справя с поддръжката им. 

Какво още споделиха търговците от подлезите в центъра на Пловдив, може да видите ТУК:

Наематели в пловдивските подлези: Имаме дни без оборот, няма да наддаваме с много за обектите СНИМКИТърговците посрещат с равнодушие идеята магазините да бъдат отдавани през ОП „Общински пазари”