Бихме наддавали за търговски обекти в подлезите, стига да няма голямо разминаване между настоящата и новата тръжна цена. Това споделиха пред TrafficNews.bg наематели на магазинчета в четирите подлеза, за които стана ясно, че ще бъдат отдадени под под наем през ОП „Общински пазари”. Така, вместо да отдава подлезите на концесия, общината сама ще ги стопанисва. Предложението ще бъде гласувано на утрешната сесия на градския парламент. 

Според търговците не е толкова важно кой стопанисва обектите, а как се справя с поддръжката им. Постоянните наводнения и течове и неприветливия им вид се отразяват освен всичко, и на оборота й.

"От 19 години сме тук. Най-големите ни проблеми са течовете, но вече сме свикнали. Обектите трябва да се дават под наем, но не съм сигурна до каква сума бих стигнала в наддаването", коментира собственичката на цветарски магазин в подлеза на ПУ "Паисий Хилендарски". Обектите именно в този подлез се оказват с най-апетитна тръжна цена.

Най-скъпият подлез е този на аптека „Марица”. Там началните цени на 14-те обекта са от 300 до 1500 лева според квадратурата. Следващият подлез, чиито цени са високи, е този на хотел „Тримонциум”. Там цените на 24-те помещения варират от 216 до 716 лева на месец.

Община Пловдив пуска на търг 58 магазина в подлезите, наемите започват от 25 лева

Повечето търговци споделят, че не биха наддали с по-голяма сума от размера на настоящия им наем. 

„В момента плащам около 140 лв. За помещение с голяма площ парите не са много. Ако добавим обаче и цените за ток и вода и отчетем факта, че има дни, в които сме на нула, не бихме могли да си позволим по-голяма инвестиция”, разказва собтвеник на магазин в подлеза на площад „Съединение”. Според търговците големите молове отдавна са изместили възможността за търговия в подлезите, които и без друго са в крайно неприветлив вид.

„Преди години всички минаваха оттук и често правехме повече от 500 лв. оборот. Сега обаче хората изобщо не влизат в подлеза, мнозина даже не знаят, че има такъв”, спомня си мъжът. По думите му бизнесът в подобни обекти страда по ред причини.

„Проблемът е комплексен – конкуренцията, условията, навиците на клиентите. Наводняваме се при всеки дъжд – това също е фактор”, споделя той. Подобни са настроенията и сред наемателите в подлеза при аптека „Марица”. В резултат много от тях вече са изнесли бизнеса си, оставяйки единствено празни помещения след себе си. 

Наемателите прегръщат идеята за видеонаблюдение, което би могло да допринесе за решаване на проблема с постоянните вандалски набези. Екипът ни неведнъж е разказвал за трагичното състояние на повечето от подлезите в Пловдив. Въпреки че съоръженията постоянно биват ремонтирани, счупените лампи и драсканиците са се превърнали в ежедневие. 

"От общината ни обещаха камери, но ще видим какво ще стане ... Видеонаблюдението със сигурност ще ни донесе по-голямо спокойствие", категорични са търговците.