„Ако миналата година подготовката за първокласник е струвала около 500 лв., то тази година е 50% по-скъпа – близо 750 лв.”. Това твърдят пред TrafficNews собственици на книжарници и ученически пособия под тепетата. Те коментират, че най-голям скок в цените има при тетрадките, което според тях се дължи на всеобщото поскъпване на канцеларски материали и хартията.

Увеличението е свързано със скока на цените на суровините в световен мащаб, като посочиха, че картоните и хартиите са вече с по-висока цена близо над 25%, а пластмасовите артикули като химикали, острилки и други материали са поскъпнали с около 30%.

От книжарниците посочват, че цените са според марката и качеството на материалите. Могат да се намерят както по-евтини така и по-скъпи материали в зависимост от това, което родителите търсят да закупят.

Сумата за подготовката включва неща като ученическата униформа, дрехите за първия учебен ден, раницата и съпътстващите пособия от задължителния списък на първолака като раница, несесер, тетрадки, помагала, дрехи, обувки, униформа, но това не е всичко в задължителния списък.

„Остават близо три седмици до старта на учебната година и голяма част от родителите вече са закупили нужните пособия, другите тепърва се ориентират. Имаме клиенти, които търсят качествени продукти, има и такива, за които то е без значение. Това разбира се зависи от възможностите им”, сподели Райна Тодорова, продавачка в пловдивска книжарница.

Тя разказа, че в момента възможност да продават евтина стока имат тези книжарници, които разполагат с големи складови наличности от миналата година, преди драстичното поскъпване да бъде факт.

„Абсолютно всичко е по-скъпо тази година. Ние не намираме смисъл да се презареждаме със стока, тъй като интересът към училищните материали е временен. За това може би и усетихме доста повече инфлацията, понеже колегите зареждаха в големи количества от миналата година, а ние не”, разказа тя.

Едно от най-важните неща за първия учебен ден са раниците. Цените им варират, но средната сума, за учебна чанта, която би могла и да е удобна е около 60 лв. Разбира се има и чанти, които стигат до 600 лв., но те притежават дигитални приспособления като вградени слушалки, зарядно и други техники.

Цените на малък формат тетрадки са се вдигнали от 40 стотинки на 60 стотинки, големите формати достигат и до 1,80 лв. Химикалите също могат да се срещнат на различна сума, от 40 стотинки до лев и нещо, а между 40-50 лв. излиза окомплектоването на ученик с учебни пособия тази година.

Другите ученически пособия също са по-скъпи, изтъкват продавачите. На фона на тези разходи всички първолаци имат осигурена еднократна финансова помощ.

Коментарите относно смартфонът продължават да са спорни, тъй като според някои родители той е нужен, а според други - не. В голяма част от учебните заведения дори е забранено внасянето на телефон в класната стая или устройствата биват събирани още в началото на първия учебен час.

Ето и примерен списък за задължителни училищни пособия за учебната година на първокласниците.

Тетрадки

1.Тетрадки с тесни и широки редове -10 бр.

2.Тетрадки с големи квадратчета по математика – 6 бр.

3.Тетрадки с малки квадратчета – 10 бр.

Пособия

1.Черни моливи НВ – 4 бр., химикали – син и червен

2.Цветни моливи- 12 цвята, флумастери, двуцветен молив

3.Пастели-мазни

4.Острилка с контейнер

5.Гума за моливи

6.Комплект пластмасови пръчици 20 бр. и показалка

7.Сметало

8.Линия и триъгълник

9.Акварелни бои

10.Блок номер 4

11.Четки за рисуване – плоски ( дебела и тънка) ; кръгла (дебела и тънка)

12.Чашка за вода по рисуване

13.Малка домакинска гъба и постелка за чина

14.Гланцово блокче, сухо лепило

15.Ножичка за хартия с тъп връх

16.Дъска, ножче, и пластилин

17.Тефтерче за записване на съобщения

18.Моливник, раница, програма.

19.Цветни папки – джоб с копче за различните учебни предмети 5 бр.

20.Лична карта и снимка за документи

21.Облекла и етикети за учебници, тетрадки и помагала

Физическо възпитание и спорт

1.Спортен екип, резервна тениска

2.Гуменки за салона, маратонки