Най-големият български флаг, намиращ се на цели 70 метра от земята, бе издигнат отново по повод 3 март край Пловдив. Преди седмици до медията ни бе подаден сигнал от пловдивчанин, който заяви, че въпросният флаг се вее, но разкъсан. Описа това като недопустимо, а TrafficNews публикува материал по темата.

Малко след това с медията ни се свърза и един от хората, които са помогнали за създаването и издигането на знамето, което е най-голямо по размери у нас. Той разказа, че това е било възможно благодарение на усилията на група българи от Чикаго, част от които е и самият той.

„Става ми болно, че когато подновяваме знамето и го издигаме, никой нищо не казва, а в момента, в който се скъса и хората бързат да пишат на медии, да снимат и да публикуват колко са възмутени, че знамето се вее скъсано. Сигурно над пет пъти сме поръчвали ново знаме и сме го подновявали и то с наши средства всеки път. Този път е поредният, в който заменяме с наши средства знамето. Имаме за идея да отворим и дарителска сметка, чрез която всеки, който има желание- да може да помогне”, сподели Петър Костадинов.

Костадинов разказа, че група българи, живущи в САЩ са събрали средства за изграждането на високия пилон. За пръв път е било планирано знамето да бъде издигнато на националния празник 3 март миналата година, но е било издигнато на 24 март 2023 година.

Идеята се е зародила между група приятели от Чикаго, когато са били събрани заедно и са чули, че чужденец е издигнал 50-метрово знаме. Решили и те да направят същото, защото не трябва потеклото да се забравя. За изграждането на пилона хората са дарявали пари, труд, време и техника.

Флагът се намира на Околовръстното в Пловдив - между Пещерско и Пазарджишко шосе като според него това е най-високо развяващият се за момента български трибагреник.

@trafficnews Отново издигнаха най-високия български флаг край Пловдив. ????????#trafficnewsbg #Plovdiv #Bulgaria #fyp #fy ♬ original sound - Trafficnews

Българският трибагреник се вее разкъсан на едно от Околовръстните на Пловдив