Уникална операция по премахване на злокачествен тумор направиха специалисти от Клиниката по ортопедия и травматология към УМБАЛ „Свети Георги“. Точната диагноза е премахване на остеосарком – злокачествен тумор в долната част на бедрото, засягащ и колянната става. Сложната хирургическа интервенция е извършена от началника на клиниката проф. Владимир Ставрев и проф. Любен Стоков – бивш началник в Клиниката по костни тумори в УСБАЛ по ортопедия в Горна Баня.

Пациентът е мъж на 58 години от Велинград, който работи като шофьор на тежкотоварен камион. Той е бил диагностициран с опасното заболяване след извършена биопсия в болница „Токуда“ в София. Там са му предложили ужасяващият вариант за ампутация на крака. След като екипа от пловдиски специалисти се запознава със случая се стига до решението да бъде направена сложната операция по премахване на тумора и подмяна на част от бедрената кост и колянната става със специално изработена протеза. Според лекарите операцията е преминала успешно и без усложнения.

Това е втората подобна операция, която проф. Ставрев извършва, докато проф. Стоков се е сблъсквал много пъти с подобни случаи. Протезата е осигурена от немската компания за производство на болнични консумативи „Валдемар Линк“. Тя е на стойност от 20 200 лв., от които 2700 лв. са поети от Здравната каса. Останалите 17500 лв. са заплатени от самия пациент.