Доброволци от Пловдив разрастват дейността си и търсят нови хора, които да се присъединят към екипа си, както и средства за реализация на нови проекти.

„Преди много, много години се зароди една идея между доброволците в Национална асоциация на доброволците в Република България - НАДРБ (тези който сме на терен, не само на хартия) да се обединим в един отряд, Национален отряд и да сме там където е нужно”, разказа един от създателите Красимир Каракашев.

„Всички гледаме каква е практиката на запад, по Европа. Виждаме че професионални пожарникари има само в големите областни градове. Навсякъде другаде са хора като нас.  Доброволци, приели за свое призвание да пазят живота, здравето и имуществото на своите съграждани, а и не само на тях.  След последните събития с по-голям интензитет и мащаб в рамките на 1-2 години (горски и полски пожари, наводненията в Карловско и Царево, земетресението в Турция) множество доброволци - членове на Национална асоциация на доброволците в Република България, стигнахме до извода, че идеята трябва да се превърне в реалност”, допълни още Каракашев.

„Така НАДРБ започна работа по реализирането на проекта за създаване на единен отряд от доброволци, обединяващ в себе си най-подготвените мъже и жени от всички доброволни формирования в България. Тогава дойде идеята отряда да има ядро – доброволно формирование, което да поеме първата реакция в случай на мащабно бедствие. Така този отряд ще има клонове в няколко точки на Българя. Така за максимално кратък срок ще има ефективна реакция от реално подготвени доброволци”, разказа още той за реализацията на идеята.

До скоро Каракашев беше ръководител на екипа на доброволно формирование Мейдей, което вече е  НОРБ – НАЦИОНАЛЕН ОТРЯД ЗА РЕАКЦИЯ ПРИ БЕДСТВИЯ.

С реализацията на проекта, Красимир Каракашев иска да разшири пловдивския екип от доброволци и търси помещение където да тренират и развиват уменията си. За целта той е готов заедно с екипа си да обучи и подготви всеки, който има желание да помага на хората. Следващата голяма цел за доброволците и да закупят и своя собствена пожарна, с която да са по-полезни при евентуални бъдещи действия.

Повече за проекта, целите и амбициите на доброволците може да прочетете във фейсбук поста на пловдивчанина: