Преди една година няколко пловдивчани се събраха и решиха да реализират една идея в която всички вярваха, но не знаеха дали ще могат да реализират.
 
Сдружение Български ЩИТ, което подпомагаше много идеи за запазване на българщината, а и не само, имаше идея за създаване на отряди които да помагат хората и ПБЗН при бедствия и кризи. Така беше създадено Доброволно формирование "Мейдей".
 
Повече за него и целите пред доброволците разказва Красимир Каракашев - основател и Ръководител на Доброволно формирование "Мейдей" България:
 
"Аз се опитвах да създам нещо което да работи така както е в чужбина, така както си мисля, че е правилно. Така с решение на управителния съвет на сдружение български щит бе създадено Доброволното формирование.
 
Хубаво е когато си поставяш цели и задачи. Хубаво е след време и да погледнеш назад.
 
Целите които си бяхме поставили бяха висока топка. Да събера екип, да го обезпечим с лични предпазни средства и да го обучим. Да успеем да осигурим автомобил за нашата дейност и техника, с която да бъдем адекватни на ситуациите пред които ще се изправим.
 
Съвместната работа на всички нас - екипът на български щит и доброволното формирование, лично за мен постигат целите си, поставени за 2022г.
 
За бъдещата 2023г. пак имаме цели и пак ще трябват усилия за да ги пристигнем. Само че тук има един фактор който ни кара да сме горди и да сме сигурни в това което правим. Този фактор се нарича ЕКИП!
 
Доброволно формирование Мейдей е първото в България, което на база сключен план за взаимодействие с ГД ПБЗН получи правото самостоятелно да реагира на сигнали подадени от граждани на единен телефон за спешна помощ 112.
 
Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив и нейният Директор комисар Георги Мангараков повярваха в нас и ни дадоха възможност заедно да бъдем в помощ на хората.
 
На 1 юли формированието започна дава самостоятелни дежурства към РД ПБЗН Пловдив, а при нужда и за територията на цялата страна.
 
Оттогава до днес:
 
Общо отработени произшествия - 56бр.
 
От тях:
- отводняване след бедствие - 13бр.
- пожар на сухи треви - 13бр.
- паднали дървета - 12бр.
- горски пожар - 6бр.
- пожар в нерегламентирано сметище - 3бр.
- пожар в частен дом - 3бр.
- пожар в селскостопанска сграда - 1бр.
- пожар в автоморга - 1бр.
- съдействие на ЦСМП - 1бр.
- издирване на изчезнал човек - 1бр.
- разчистване след ПТП - 1бр.
- сваляне на котка от висока сграда - 1бр.
 
24 от сигналите са отработени напълно самостоятелно от нас, а в останалите сме били в помощ на ПБЗН.
 
Изминати са 3414км.
 
Сами по себе си тези данни говорят за себе си. За един екип, успял да се докаже и да бъде в помощ там когато и където е нужно."
 
За следващата година доброволците си пожелават най-вече здраве за тях и семействата им. Повече усмивки и по-малко излизания на произшествия.