Пълен абсурд се задава с реконструкцията на ул. „Царевец” в район „Западен” – ВиК и Община Пловдив ще са в състояние да минават едни след други и да ремонтират ремонтираните обекти. Причината – двата проекта на водното дружество и местната власт се „затапват” заради настилката на улицата.

Ул. „Царевец” е част от големия проект на ВиК за над 137 млн. лева, който е за промяна на ВиК мрежата, като вътре са дейностите по Южния обходен колектор. Съвсем скоро фирмата изпълнител - ДЗЗД „Еко Проект - Пловдив” с участници: „Интерхолд” ЕООД, „ТЕС Кънстракшън Груп” ЕООД и „ВиК Инфраструктурно проектиране” ЕООД трябва да получат строително разрешение и да стартират дейностите.

В обществената поръчка, която са спечелили е заложено освен премахването на паважа и смяна на ВиК елементите ,след това да се възстанови и настилката. По проект обаче тя трябва да бъде същата, каквато е в момента – гранитни павета. В същото време Община Пловдив вкара реконструкцията на ул. „Царевец” в 40-милионния заем. Проектът е за подмяна на паветата с асфалт, ново осветление и тротоари.

За да бъде издаден обаче проекта на ВиК, фирмата трябва да си нареди отново паветата и то качествено, за да се признаят разходите. Така след това Община Пловдив ще развали нова паважна настилка, за да направи ново пътно легло и да го асфалтира.

„Когато се правеше проекта и поръчката на ВиК, все още Община Пловдив не бе обявила своите намерения за ремонта на ул. „Царевец”. Ние не можем да прескочим възстановяването на настилката, защото няма да ни признаят разходите и то трябва да я изпълним качествено”, заяви управителят на „ТЕС Кънстракшън Груп” Бончо Бонев.

Община Пловдив все още не е обявила обществената поръчка за ул. „Царевец”, като се очаква това да се случи скоро. Прогнозната цена е 4,1 млн. лева, като по-голямата част е за асфалтирането на пътя, който ще е с прясно наредена паважна настилка.

От друга страна градските власти имат намерението да удвоят ул. „Царевец”, която ще поеме потока от „Модър-Царевец” и не може да се остави с паважна настилка.  Колизията в проектите обаче показва как се харчи обществения ресурс, макар и единият с европейско финансиране.

 Одобриха Пловдив за 40-милионния заем - кога ще стартират големите проекти от него?Договорите от фонд ФЛАГ вече са в Община Пловдив, скоро ги подписват

Голямото разкопаване на Пловдив започва! Зико показа карта със затворени десетки трасетаСледващите 12 месеца ще бъдат затворени 13 булеварда и пътни артерии