Пловдив е бил одобрен от Фонда за устойчиви градове и ФЛАГ за тегленото на 40-милионния заем, научи TrafficNews. След решението на Общинския съвет на 14 юли се очакваше зелена светлина от финансовата институция, която бе по-скоро проформа. Това се е случило и проектодоговорите вече са изпратени в Община Пловдив.

Зам.-кметът по строителството Пламен Райчев заяви, че в момента юристите се запознават с тях и след приключването на проверката ще бъде подписани, с което може да започне усвояването на средствата.

Обрат! Община Пловдив тегли 40 млн. лева с подкрепата на ГЕРБСамо двама от ГЕРБ гласуваха против заема, а двама се въздържаха

Веднага след подписването на договора сумата от 11,5 млн. лева ще бъде насочена към пробива „Модър-Царевец”, чието изграждане може още повече да се форсира. Досега той се строеше с бюджетни средства, които пък с ново решение на местния парламент, ще бъдат пренасочени към други обекти.  Райчев обясни, че крайният срок за завършването на връзката между „Западен” и „Южен” е до 2023 година, но те могат да го завършат по-рано. Въпреки това фирмата изпълнител „Драгиев и Ко” е зависима от дейностите по проекта на ВиК за Южния обходен колектор, които скоро трябва да започнат. През този договор по пробива между двата района ще се извършат дейности за 2,5 млн. лева.

По договорът на ВиК зависи и колко ще струва друг проект, който е заложен в заема – реконструкцията на ул. „Царевец”. Тя трябва да завърши до 2023 година, а индикативната й стойността е 4,1 млн. лева. В сумата е реконструкцията на улицата от пробива до кръстовището с булевард „Свобода”. Общината изтъква, че на въпросното трасе има проект на ВиК, който ще извърши част от дейностите, като при дублиране, ще отпадне финансов ресурс от страна на Община Пловдив. С други думи, след като от ВиК сложат водопроводите и ремонтират пътното легло, със заема ще се оправят тротоари, велоалеи и осветление.

Другият  обект е пробивът под Водната палата с прогнозна цена от 9 390 000 лева. Общата дължина е 540 метра, от която 49 метра подлез. В сумата са включени и всички развръзки. Очакванията са през 2022 година да им изпълнител и до 2024 година да бъде завършен.

Последният проект е за реконструкцията на „Хаджи Димитър”, за който булевард също има проект.Неговата прогнозна цена е 4,6 млн. лева, като той трябва да бъде завършен до 2024 година.В сумата е заложена подмяна на паважа, тротоарни настилки и пешеходните зони между двете ленти.

Втората част на заема за двете общински предприятия в размер на 10 млн. лева, като има няколко подпроекта. Единият е за 2,45 млн. лева, който включва ремонтиране на и подобряване на материалната база, която се намира на ул. „Даме Груев” 64.

Другият е за 5,75 млн. лева закупуване на нова екологична техника за двете предприятия.В това число са около 40 превозни средства – на метан или ток. Тя са за машинно метене, товарни автомобили с цистерни,почистващи машини, както и три зарядни станции.

Условията по кредита са, че той трябва да бъде усвоен за 36 месеца, но не по-късно от 31.12.2023 година. Гратисният период за погасяване също е 36 месеца, което означава, че заемът ще започне да се изплаща през 2024 година. Той е разделен на 203 равни месечни вноски, които ще се погасяват в следващите 20 години. Осредненият лихвен процент е 0,33% плюс различни такси. Наказателният лихвен процент при просрочена главница е 5%