Пловдивчанин успя да осъди общината за над 30 000 лева, след като изгнило дърво паднало върху него и му нанесло множество сериозни травми.

Инцидентът е от края на месец март 2023 година, става ясно от решение на Окръжен съд – Пловдив. В същия ден метеорологичната обстановка в Пловдив била усложнена, като на територията на общината духал силен и бурен вятър и имало издадено от НИМХ предупреждение от втора степен, а именно „оранжев код” за опасно време.

Изсъхналото дърво се намирало в междублоковото пространство, точно покрай пътеката, където се движат хора и коли. Гражданите многократно подавали молби до общината за премахването му, защото там спирали коли на паркинг и било опасно.

В материалите по делото се казва, че в следствие на счупването на дървото, пострадалият е получил множество травматични увреждания – открито многофрагментарно счупване на костите на дясната подбедрица – малък и голям пищял; частично разкъсване на предната артерия на подбедрицата и счупване на лявата бедрена кост.

В следствие на нараняванията мъжът бил опериран на три пъти и прекарал в болница повече от 10 дни, а  възстановителният период продължил повече от 7-8 месеца. Имал и поставени пирони в крака. След изписването от болница, мъжът не е можел да се обслужва сам, хранел се в леглото, не е можел да става и да ходи до тоалетна и банята, което е наложило в продължение на първите 4-5 месеца да ползва памперси и да не се къпе, съпругата му го е миела и бръснела в леглото.

За причинените болка и страдание и последствията от инцидента мъжът поискал от Община Пловдив обезщетение  в размер на 30 000 лв., частичен иск от 60 000 лв. за причинените неимуществени вреди и 1053 лева – за имуществени (разходи направени за лекарска помощ).

Окръжен съд – Пловдив като е разгледал материалите по делото е преценил, че искът на мъжа следва да бъде уважен и да му бъдат изплатени претендираните суми.

Освен това магистратите отсъдили Община Пловдив да заплати още 5105,30 лева разноски по делото.

Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативен съд Пловдив.

Снимката е илюстративна!