Пловдивчани вече могат да избират с каква ваксина срещу COVID-19 да се имунизират. Това е възможно само чрез записване в електронния регистър за ваксинация в една от трите университетски болници в града – „Св. Георги”,  „Каспела” и „Пълмед”, показа проверка на TrafficNews. В останалите имунизационни центрове в града остават „зелените коридори”, но се предлага предимно препарата на „АстраЗенека”.  

За този месец всички часове в трите лечебни заведения вече са заети. Най-ранната възможност е за 4 май в УМБАЛ „Св. Георги” и УМБАЛ „Пълмед”. Имунизации с иРНК ваксини се правят и в кабинетите на РЗИ-Пловдив, но и там вече има изготвен дълъг списък с чакащи.

„Имаме от всички ваксини, но записването е само през електронния портал”, обясняват от болниците, където днес ваксинацията протичаше спокойно. Опашки не се образуваха, тъй като повечето хора спазваха часовете си.

Пред РЗИ обичайните от последните дни струпвания също липсваха. В момента там върви имунизация на хора от първите три фази – лекари, зъболекари и преподаватели, които сега са изявили желание да се имунизират.    

Интересът към препаратът на „Пфайзер” е най-голям навсякъде. Количествата от иРНК ваксини обаче са ограничени. Има дози за около едва 480 души, а в електронния регистър са се записали над 700 човека. Следващата седмица ще пристигнат допълнителни количества. На 19 април страната ни очаква по-голяма доставка на „Пфайзер”. 

Най-големи са наличните ваксини на „АстраЗенека”, но интересът към тях е изключително слаб. „Най-вероятно през първата половина на май ще има достатъчно дози от трите препарата и хората ще могат по-спокойно да получат желания”, смятат лекари.