Жители на Смирненски излязоха на протест срещу новоизграждащия се паркинг пред болница „Пълмед“ в квартала, предава репортер на TrafficNews. Те изразяват недоволството си срещу решението имотът пред болницата да бъде изцяло за нуждите на лечебното заведение.

Доводите им са, че паркингът ще бъде частен, а не общински и това ще попречи да бъде използван пълноценно от гражданите.

„Ние паркираме по тротоари един върху друг в квартала“, коментира един от протестиращите.

За старт на мирното шествие беше сградата на ХЕИ, а след това жителите на квартала се отправиха към бул. „Пещерско шосе“ и пешеходната пътека, като няколко пъти запушваха движението.

Разбира се, не липсваха и транспаратнти, единият от които гласеше „Искаме разширяване на бул. „Пещерско шосе“. Кой обаче заблуди протестиращите, че след като бъде изграден паркинг, разширяването на булеварда няма да се случи? В едно от видеата си в социалните мрежи кметицата на район "Западен", Тони Стойчева, подкрепяше тезата, която обаче не отговаря на истината. 

Община Пловдив и въпросната фирма „Булфарма“, на която парцелът пред болницата е отдаден под наем, са сключили договор за 10 години. В случай че Общината реши да разширява бул. „Пещерско шосе“, било то след 3 или 5 години, тя има правото да разтрогне договора и да започне ремонтните дейности.

Частният паркинг е с цел нуждите на служителите на лечебното заведение и пациентите, за които в момента досегашният такъв не стига.

До споразумение обаче може да се стигне, смятат протестиращите, ако едната част на терена стане общинска и се изгради общински паркинг. Така ще има както за гражданите, така и за болницата.

Вчера ръководството на "Пълмед" излезе с позиция, че ще заведе дело за клевета срещу кметицата на "Западен"

"По повод внушенията на г-жа Стойчева, че "паркингьт се изгражда незаконно и на базата на корупционно решение", УМБАЛ „Пълмед" И „Булфарма" ще заведат дела срещу нея за уронване имиджа и репутацията на лечебното заведение и инвеститора, както и иск за нанесени имуществени и неимуществени вреди във връзка със забавяне на процеса по подготовка за изграждането на паркинга.", категорични са от лечебното заведение.