Пловдив да има нов площад - „Театрален”, е предложила Сюзанна Василевска, директор на Драматичен театър-Пловдив. Пространството е между ул.“Лейди Странгфорд“, ул. „Ангел Букурещлиев“ и ул.“Цариброд“. Чрез този акт, в навечерието на Световния ден  на театъра – 27 март,ще се отдаде дължимото признание на творците, занимаващи се с театрално изкуство в Пловдив, посочват от театъра.

През 1881 г. в Пловдив е създаден първият професионален театър в България.Вдъхновител на идеята е самият Иван Вазов, който аргументира нуждата от български професионален театър във вестник “Народний глас”.През същата година двама французи, на име Босси и Брюн,превръщат бивша бейска къща, находяща се в подножието на Сахат тепе, в близост до днешните улици „Лейди Странгфорд“, „Пролет“, „Ангел Букорещлиев“ и „Цариброд“ в хотел. За да се конкурират с два други хотела в града и да предлагат нещо по-различно, те решават да направят в двора на къщата нова сграда – за театрални представления. Така се появява първият театрален салон у нас, носещ името Международен театър „Люксембург“. Салонът е обзаведен по модела на чуждестранните театри. Общият брой на местата е 364, 300 от които са разположени в партера и 64 са в обособените 17 ложи. Зрителната зала е украсена с мраморни бюстове на 17 класически писатели - Софокъл, Еврипид, Шекспир, Корней, Шилер, Гьоте и др. Театърът разполага с гримьорни за артистите и гардероб за връхните дрехи на зрителите. Откриването се е състояло на 24 март 1881 г. с представление на пътуваща гръцка трупа и пиесата „Луиза Милер"на Шилер.

На 8 декември същата година, Дружеството на работниците от Дановата печатница, с участието и под режисурата на Стефан Петков Попов, представя в театър “Люксембург” пиесите “Стоян войвода” от Добри Войников и “Ревността на Барбуйе” от Молиер. Така се поставя началото на една забележителна театрална трупа, която през годините не престава да радва публиката си, надграждайки непрекъснато постигнатото с нови и нови инициативи, в синхрон със съвременните тенденции в развитието на театралното изкуство.

Днес Драматичен театър „Н.О.Масалитинов“ -Пловдив е държавен репертоарен театър и един от водещите  културни институти в страната. С неговата трупа са се утвърдили много от звездите на българския театър и кино: режисьорите КрикорАзарян, Любен Гройс, Христо Христов, Младен Киселов, Иван Добчев, Николай Ламбрев, Юлия Огнянова; актрисите Цветана Манева, Златина Тодева, Мимоза Базова, Мария Стефанова, Кристина Янева, Невена Калудова; актьорите Стефан Данаилов, Тодор Колев, Мариус Донкин, Руси Чанев, Явор Милушев, Христо Мутафчиев и много други съвременни театрални режисьори и артисти като Стайко Мурджев, Ивана Папазова, Симеон Алексиев, Диана Добрева, Мира Каланова. Не случайно спектакълът "Коприна" на творческия екип Диана Добрева – режисьор и Александър Секулов– драматург,беше първата българска постановка, включена през 2023 г. в официалната селекция на най-голямото театрално събитие в света – Театралната олимпиада в Унгария.

Обособяването на площад „Театрален“ ще бъде начин да се опази паметта за славната история на първия български драматичен театър, като се продължи и предаде традицията към бъдещите поколения артисти, режисьори и театрали, призвани да създават най-новата история на един от най-значимите държавни културни институти в гр. Пловдив.