Договорът за мащабната реконструкция на Брезовско шосе по Водния цикъл може да бъде прекратен, а входно-изходната артерия оставена в това положение! Това заяви зам.-кметът Пламен  Райчев след днешното изненадващо гласува в местния парламент, което не одобри индексацията по договорите за 5 инфраструктурни проекта. 3,5 млн. лева от общо 7,5 млн. лева бяха именно за индексацията на договора за Брезовско шосе.

„След днешното решение от фирмата изпълнител ми съобщиха, че няма да продължат ремонтните дейности при  тези цени. Те са готови да прекратят договора и  да издадат обекта на Акт 10 за спиране на строителството. Ако това се случи, вероятно ще има и съдебни дела за размера на извършените дейности, както и неустойките”, заяви Райчев,

Това на практика ще остави Брезовско шосе и цялата зона разкопана години. Ако се стигне до този сценарий, то Община Пловдив не може да направи нищо в зоната, до провеждането на нова обществена поръчка.

Реконструкцията  на Брезовско шосе е най-големия лот от Водния цикъл, където са и най-тежките дейности. Новите канализационни тръби, които се полагат, са с диаметър 2,5 мета , а изкопът за тях е с дълбочина 8 метра.   

Договорът с ПИМК бе подписан в края на 2021 година, а количествено-стойностните сметки са правени година по-рано. С други думи от фирмата работят по КСС-та пред 18 месеца, които нямат нищо общо със сегашните. Договорът е за 20 млн. лева с ДДС, а с новата индексация, тя щеше да стане 23,5 млн. лева.

При хипотеза, че договорът бъде развален,  то Община Пловдив ще е пред угрозата да връща всички пари на Европа по този лот. Крайният срок за реализация на проекта е края на 2023 година, който  ще е нереалистичен при обявяването на нова обществена поръчка.

Припомняме, че по-рано предложението на Здравко Димитров за индексация на цените  в Общинския съвет не срещна подкрепа, като събра 19 гласа „за”. Освен заявки от опозицията, че няма подкрепят решението,  изненадващо от групата на ГЕРБ гласуваха „въздържал се” – без да изтъкват причина за това. По този начин ГЕРБ саботираха своя съпартиец и градоначалник Здравко Димитров.   Освен Брезовско шосе, под угрозата да не се реализират са още 4 проекта.

Градските власти ще внесат отново предложението за индексацията на следващата сесия. 

Очаквайте продължение!

Ремонтът на Брезовско шосе напредва, но бавно заради сложността на обектаЗам.-кметът Пламен Райчев инспектира проекта от Водния цикъл

В началото цареше хаосът… но той тепърва започва да поглъща ПловдивТежките тапи в северната част на града са само прелюдия към огромния транспортен ад, който чука на врата