Пилотът на самолета, прехванат и приземен от ВВС в сряда - Валери Илиев, определи случая като досадна грешка. Мъжът е инструктор от частна школа за летци в село Бохот. 

„Нямам представа защо бях прехванат. При изпълнение на учебно-тренировъчен полет вчера към 16.00 ч., поради технически проблеми в радиостанцията, се качих на самолета, за да го тествам. Не съм ходил до Свищов, а изпълних задача на около 20 км от летището в Бохот, след което бях прехванат от самолет на ВВС", разказа в ефира на Нова Илиев.

Припомняме, че в сряда около 17.42 ч. дежурните сили и средства от състава на ВВС са били приведени в действие за изпълнение на мисия „Air Policing“ по самолет нарушител.

Изтребител от Граф Игнатиево е приземил самолет нарушителПилотът не се е опитал да избяга

Според източници на NOVA пилотът трябвало е да заяви полета си нa военното летище в Долна Митрополия, но не го е направил.

По думите му вчерашното изпълнение е било "недобро". „Не съм нарушител, информацията не се дава от България, а от командването на НАТО. В авиацията съществува пространство G - сегмент от въздушното пространство до определена височина, в която всеки един собственик на летателно средство може да изпълнява полети, без да се обажда на когото и да било. Аз винаги се обаждам. Не съм нарушил никакви закони, нито съм бил причина за паника", категоричен бе Илиев.

Приземеният от ВВС самолет бил учебен, летял по правилатаТова съобщи собственикът на летището, на което кацна машината

Той допълни, че след прехващането на място са дошли представители на всички възможни служби. "Бях отведен в полицията и задържан. Снеха ми показания. Ще предявя искания. Това нарушава свободата ми и петни името ми", заяви той.

„В района на град Плевен целта беше открита визуално, опозната и съпроводена, докато кацна на летище Бохот. Самолетът изтребител остава в района известно време, за да бъдат информирани съответните органи на земята и да се действа нататък”, обясни Николай Русев, командир на авиобаза "Граф Игнатиево".

Не е имало опити за саботаж и пилотът се е подчинил на командите на бойния изтребител, уточни генералът.