Само един МиГ-29 е излетял снощи от авиобазата край Граф Игнатиево, за да приземи малкия самолет, който е навлязъл без полетен план и без включен транспондер във въздушното ни пространство. Това каза пред БТВ генерал Николай Русев, ръководител на авиобазата край Граф Игнатиево.

В четвъртък около 17.42 ч. дежурните сили и средства от състава на ВВС са били приведени в действие за изпълнение на мисия „Air Policing“ по самолет-нарушител, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Летателната машина е локализирана от наземните средства за противовъздушна отбрана в района на Свищов на височина 600 метра. Установено е, че самолетът е в активирана временно резервирана зона без полетен план и без включен код на транспондера. Задействани са изтребителите МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, като водачът на дежурната двойка е излетял в 17.53 часа. 

Вторият изтребител е бил в готовност на земята да излети в случай, че операцията се проточи много дълго или има някакви усложнения, обясни Русев. Вторият МиГ-29, който е бил на земята е бил пилотиран от най-младия пилот, каза той

„Осъществи се насочване по нисколетяща цел, бе открита визуално, ескортиран бе и бяха уведомени ръководството на държавата и на отбраната. Бе приземен“, обясни операцията Русев.

Пилотът на малкия самолет Чесна не е бил агресивен, не е правил опит да се измъкне, каза още Русев, без да разкрие самоличността му.
Русев каза, че е твърде възможно пилотът да се е заблудил, той се съмнява да е било тест за пробване на българските ВВС.