Тържествена заря-проверка озари небето над Пловдив като кулминация на тържествата тази вечер по случай Националния празник. Фойерверките в небето се виждаха от почти всички по-високи точки на града. Стотици пловдивчани се стекоха на площад „Централен”, за да отдадат почит на загиналите герои и да видят на живо тържеството по случай 146-тата годишнина от Освобождението на България от османско иго. Сред официалните гостя бяха гости бяха кметът на града Костадин Димитров, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, Областният управител на област Пловдив – д-р инж. Илия Зюмбилев и зам. кмета по транспорт Савина Петкова.

Празненствата на площад „Централен“ започнаха в 18:30ч. а кулминацията беше Тържествената проверка - заря по повод Националния празник, с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив. Тя се ръководи от генерал – майор Явор Матеев, който произнесе слово. В ролята на диктор на проверката - заря влезе актьорът Петър Тосков.

"Дълбок поклон към всеки един от вас, който днес държеше и държи единствено българския трибагреник", каза пред пловдивчани генерал Матеев.

По повод празника, Община Пловдив организира два концерта за гражданите и гостите на града на откритата сцена на пл. „Стефан Стамболов“. На обяд концерт изнесе една от пловдивските емблеми - Биг Бенд Пловдив с  диригент Николай Гешев и солист Едит Унджиян. Вторият концерт е на Представителния духов оркестър на ВВС с диригент кап. Димитър Христов.