Незначителна промяна на цените от потребителската кошница в България се отчитат в последните три месеца. На този фон Пловдив запазва позицията си на една от най-скъпите области в страната. Ако сравняваме цените от първото тримесечие на годината обаче, в повечето региони, включително Пловдив, се регистрира лек спад в цените на храни на дребно.

Това показват данни на правителствения портал за наблюдение и сравнение на цените на част от хранителните продукти в страната.

За сравнение използвали най-големите области в страната – Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. Добавяме и данни за София – град, както и средните стойности за България. Цените на дребно се наблюдават ежеседмично, като са обхванати както големите търговски вериги, така и по-малките търговски обекти. Средните цени за страната са обобщени като средна стойност на наличните показатели от областите.

Последните налични данни на посочените цени са от началото на септември. За нито един проверените продукти обаче не се отчита осезаем ръст или спад, конкретно за последните 90 дни.

Цената на килограм на ориз например остава относително непроменена от края на юни насам. В Пловдив може да бъде купен на дребно за 5лв., докато цената му в страната е 4,60лв. Най-ниска цена при сравнените области откриваме в Стара Загора – 4,30лв.

Захар на килограм в Пловдив е спаднала в последните месеци и струва 2,44лв. Най-скъпа е във Варна – 2,70лв, а средното за страната е 2,65лв.

Леко увеличение има в стойността на кофичка кисело мляко от 400 гр. Пловдив е на трето място от отбелязаните области, където то струва 1,42лв., при средна цена за страната 1,38лв. Най-скъпо го купуват в Стара Загора – 1,52лв.

400 грама саламурено сирене държи най-висока цена в Пловдив – 26,23лв. Левче по-малко плащат столичани, а най-евтино е в Бургас – 19 лв.

Кашкавал от 400 гр. струва най-скъпо в София – 30 лв., в Пловдив е 29лв., а в Бургас – 23лв.

Кайма смес 60/40 е най-скъпа във Варна – 13,57лв., в Бургас – 12,60 лв.. В Пловдив – 12лв., стойността е малко над средното за страната – 11,60лв..

Охладено цяло пиле се продава най-скъпо в Пловдив и Варна - 8лв., а най-евтино от избраните локации е в столицата - 7лв. 

Килограм брашно струва най-скъпо в Русенско – 1,70лв., следвано от Пловдив – 1,67лв. Най-евтино пък е в Бургас – 1,54лв.

Бял типов хляб средно за страната купуваме 1,65лв., а хляб тип Добруджа – 1,62лв.

Яйцата остават без промяна за последните 3 месеца, средно за 50 стотинки на бройка.

За сметка на това основни продукти като олио, са понижили цената си на дребно значително през последната половин година. Литър от слънчогледовата мазнина може да бъде закупен в града под тепетата на най-ниска стойност от отбелязаните области. В Пловдив то струва 2,99лв, а средната цена на продукта в страната е 3,43лв.. Най-висока цена сред сравняваните области се отчита във Варна – 3,52лв.

Ето какво показва последния доклад на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, обследващ цените на хранителни продукти на едро в различните региони: