Tри от търговските центрове в Пловдив могат да отворят врати за обектите на първите етажи. Това становище е било дадено от юристите в Областна управа след депозирани искания от управителите на магазините, разположени във „Форум“, „Гранд“ и „Хали“.

Те са дали пример, че в редица други областни градове, подобни на тях обекти работят и не са преустановявали работа, юристите на областта изготвиха становище, което е с препоръчителен характер.

Според директора на „Правна дирекция“ към Областна управа тези обекти представляват съвкупност от изключенията за функциониране на търговски обекти, визирани в заповедта на министъра на здравеопазването.

Същевременно функционирането им няма да наруши императивните забрани за спазването на временните противоепидемични мерки, въведени на територията на страната до 31 януари 2021 година, а в същото време ще гарантира равнопоставеност между търговските обекти.

Според управителите на трите обекта, депозирали искането, по същият начин в момента работят магазините и в търговската верига Кауфланд, където извън хранителния магазин функционират обекти и за промишлени стоки, а на главната улица работят H&M и търговски комплекс "Екселсиор".

Работата на магазините във въпросните обекти ще бъде ограничена на един етаж при строги мерки, вътрешен контрол и максимално допустим брой на посетителите, каквото решение има от октомври на Областния кризисен щаб.

Становището е съгласувано и изпратено до главния държавен инспектор, до директорите на РЗИ и ОД на МВР и кмета на община Пловдив. Всяка една от държавните институции в тридневен срок може да възрази по издаденото становище и едва след като изтече този срок, търговците могат да се позовават на него.