Работата по Източната порта трябва да приключи до края на март, а  по Небет тепе - до края на април, обяви ръководителят на проекта от страна на Община Пловдив инж. Таня Петкова. Тя допълни, че е подписано двуетапно споразумение с Управляващия орган на ОПРР 2014-2020 г., с чиято финансова помощ се реализират дейностите, за удължаване на срока, който бе до края на 2023 г. 

Петкова коментира и темата за огражденията на Небет тепе: „Става дума само в участъка от Щерната до подхода откъм баня „Старинна”. Оградата е за сигурност и да се пази археологията.  Има я по проект, а препоръката на НИНКН е тя да не е видима”. 

Кметът Костадин Димитров обаче обяви, че обектът ще бъде затварян през нощта и ще бъде безплатен в рамките на 5-годишен срок.

"Ангажирал съм се да има панорамни гледки, на посетителите да им е чисто и приятно. Оградата по никакъв начин не пречи на панорамните гледки. Небет тепе ще се превърне в ново любимо място на пловдивчани”, каза още Димитров.

Той коментира, че гражданите постоянно му се оплакват от графитите по Сахат тепе. Инж. Петкова разкри, че на четири пъти вече се е налагало почистването на графити на Небет тепе, включително и в тайния вход към археологическия паметник.

Тя обяви, че след разкриването на обекта ще има специално светлинно шоу, което ще се върти в празничните дни.