Районния съд в Асеновград пусна под парична гаранция от по 3000 лева още трима от задържаните, участвали в побоя над децата спортисти край града през лятото.

Съдът обаче отхвърли искането на обвиняемите и отказа да върне делото в прокуратурата заради "пропуски в обвинителния акт", предаде БТА.

Така от общо задържани 11 души след инцидента, в ареста, с най-тежката мярка "задържане под стража", остават само четирима.

Според съдията те са тези, които са обвинени за по няколко тежки умишлени престъпления, осъждани са и друг път и има реална опасност да се укрият или извършат и други престъпления. Срещу тях е повдигнато обвинение за хулиганство, извършено с изключителна дързост и цинизъм, за заплахи за убийство, а на двама - и за нанасяне на средни телесни повреди.

По време на заседанието петима от обвиняемите поискаха споразумение с прокуратурата, на което прокурорът отговори, че тепърва ще се водят разговори в тази посока. Той изрази задоволство от решението на съда, като коментира, че тримата с паричната гаранция от днес всъщност са обвинени само за хулиганство.

Съдът допусна конституирането на единия от потърпевшите - Тодор Тодоров, на 17 години, който бе със счупена ръка след побоя, като частен обвинител и граждански ищец за сумата от 40 000 лева. Магистратите обаче отказаха на сестра му Биляна, тъй като в обвинителния акт "тя няма качествата на пострадал, а на свидетел".

Там като пострадали са посочени общо четирима души - две деца и двама възрастни.

На заседанието присъстваха 4-ма от битите младежи от клуба по гребане в Асеновград. В залата не бяха допуснати близки на обвинените под предлог, че е тясно. Те изчакваха навън, срещу сградата на съда, който бе под охрана, съобщи "Фокус".

Следващото заседание по делото по същество е насрочено за 18 януари 2018 година. То ще бъде разпоредителното, което означава, че ще се уточняват исканията на двете страни как да протече процесът, което включва евентуални отводи, мерки за задържане, конституиране на обвинители и ищци и други. Всички решения на съда могат да бъдат обжалвани или протестирани пред Окръжен съд - Пловдив.

На 26 юни, край язовир "40-те извора", група роми нападнаха децата гребци, след което побоят се пренесе пред болницата в центъра на града. Това предизвика масови протести на родители, които също пострадаха при опит да защитят децата си, и на местни жители. Наложи се дори вицепремиерът Валери Симеонов да отиде в града, за да потуши напрежението.