Опашка се изви пред една от COVID зоните в Пловдив, тази пред ДКЦ I. Подобна е била ситуацията рано тази сутрин и пред вратите на ДКЦ II, сигнализираха читатели на TrafficNews. Около обяд обаче ситуацията се е успокоила.

Проверка на медията ни установи, че драстично са се увеличили на пациентите със симптоми на коронавирус в Общинските COVID центрове.  

Само от началото на месец октомври през корона вирусната зона в ДКЦ II са преминали 310 души. Това съобщи директорът на лечебното заведение д-р Валентина Костуркова.

По думите й около 35% от пациентите са с положителен резултат за COVID. Тенденцията през последните дни обаче е в увеличение на болни деца.

„Наблюдаваме увеличение на болните. Вчера отчетохме рекорд на посещаемост. През центъра преминали 40 пациенти, като имахме и спешен случай. Наложи се спешна хоспитализация на човека, повикахме и Спешна помощ. Нашият център е много добре работещ, с постоянен екип от лекар специалист и специалист „Здравни грижи” Работим извън работно време, за да поемем потока от хора. Започваме от рано и не сме върнали никой. Смело мога да твърдя, че нашият екип е един от най-добрите в града”, заяви д-р Костуркова.

Тя разказа още, че в центъра постъпват и обаждания от пациенти, които са с положителни тестове и в същото време са ваксинирани.

„Добрата тенденция е, че всички хора са само с леко неразположение и така преминава вируса докрай. Няма усложнения, не се стига до хоспитализация или агресивен метод за лечение. Това е и нашият апел – нека хората да се ваксинират, така ще запазят живота си”, допълни управителят на Второ ДКЦ д-р Валентина Костуркова.

Междувременно продължава хоспитализирането на болни от COVID – 19. Въпреки това обаче, по данни на РЗИ свободни места в лечебните заведения има. От петък са увеличени интензивните легла с 12.

Припомняме, че 456 са новозаразените с COVID-19  лица в Пловдив и областта за последното денонощие. У нас бе отчетен абсолютен рекорд на заболеваемост  - близо 5000 души.

COVID кризата в цифри: 4979 новозаразени, 214 починалиВижте актуалните данни за страната