Огромен интерес към РНК ваксините отчитат от Общинския кризисен щаб за борба с коронавируса. Само за три дни общинските мобилни екипи са успели да поставят близо 400 дози, основно от препарата на „Пфайзер”, на служители във ВМЗ-Сопот. През изминалата седмица двата специализирани автомобила, оборудвани като подвижни имунизационни центрове, са били и в още едно предприятие в областта, където са ваксинирали 40 човека. Медиците са имунизирали и футболистите и служителите на ФК „Ботев” Пловдив.

„През уикенда имунизирахме Адвокатската колегия в ДКЦ 1. Не сме спрели, интересът е изключително голям. Всички имунизационни кабинети в града работят на максимум. Темпото, което спазваме, е по-високо дори от това, което очаквах”, обясни пред TrafficNews директорът на дирекция „Здравеопазване“ в Община Пловдив д-р Калин Калинов.

По думите му, в момента РЗИ-Пловдив разполага с РНК ваксини и съдейства при ваксинирането на по-големи групи – или имунизацията да бъде извършена на работното им място, или в някой от имунизационните кабинети.

„Когато има заявка за група – предприятие, фирма, спортен колектив, се изготвя списък, уточнява се графикът и ваксината се заявява от РЗИ. Знаете, че препаратът на „Пфайзер” има определени изисквания за съхранение и за да не остава ваксина, работим по предварителни графици”, посочи д-р Калинов.

Неговите наблюдения показват, че има и хора, които желаят да получат от препарата на „АстраЗенека”. При тази ваксина обаче трябва да се съберат 10 души, за да се отвори нов флакон. „Но и с този технологичен проблем се справяме и досега няма отказ на човек, пожелал „АстраЗенека”, допълва д-р Калинов.

Справка в Единния информационен портал показва, че до вчера в Пловдивска област са имунизирани общо 49 133 човека с трите налични в страната ваксини – на „АстраЗенека”, „Пфайзер” и „Модерна”. 8778 от тях имат поставени и двете дози. Областта е на второ място по брой ваксинирани лица след столицата, където са поставени 200 354 ваксини.