Регионалният инспекторат за опазване на културното наследство към Министерството на културата е дал едноседмичен срок на собственика на имота да обезопаси компрометираната част от зида, който минава по дължината на ул. "Митрополит Паисий" в Стария град. Там трябва да бъдат поставени преградни пана по целия периметър на тротоара и предупредителни надписи на български и английски език.

Трябва да бъде направено конструктивно обследване на компрометирания зид и на базата на становището да се изготви инвестиционен проект за укрепване, който трябва да бъде съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство.

В отговор на парламентарно питане министърът на културата Кръстю Кръстев посочва, че компрометираният участък е в горната част на улицата и не представлява пряка заплаха за къщата музей "Христо Г. Данов". Видно от снимките е обаче, че има риск при срутище да пострада целият масивен зид, който върви по дължината на цялата улица откъм долния вход на музея.

При проверката комисията е установила, че състоянието на зида в горната му част е аварийно. Той е депланиран, силно наклонен към ул. "Митрополит Паисий". По него се наблюдават сериозни диагонални пукнатини, измити фуги, по шапката му е прораснал бръшлян, дървесина и храстовидна растителност.

Специалистите от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерство на културата ще следи за изпълнението на дадените указания.

От създаването на главната дирекция съвместно с Община Пловдив регулярно се провеждат мониторингови програми на територията на Архитектурно-историческия резерват "Старинен Пловдив". Вече е уточнена и програмата за 2023 г., която ще се проведе в началото на есента с участието на експерти от Регионалния инспекторат, Националния институт за недвижимо културно наследство, Общински институт "Старинен Пловдив" и Общинската администрация. Тя включва мониторинг на цялото недвижимо културно наследство, археологията, състоянието на калдъръмената настилка, огради, подпорни стени, зелени площи и градски дизайн.