В България последните месеци цената на горивата е сравнително постоянна, като се забелязва минимално поскъпване на масовите горива. В следващите седмици обаче се очаква цените да скочат, като най-мрачните прогнози са бензинът и дизелът да достигнат стойности от около 3 лева в първото тримесечие на следващата година. Това се дължи на поскъпването на "черното злато" на световната борса.

За последния месец най-масовият бензин А95 е поскъпнал с 4 стотинки за литър, което е 1,75%.

При дизела увеличението е с 5 стотинки, или 2,21%. Пропан бутанът е поскъпнал също с 5 стотинки, което е 4,27%. Данните са от сайта fuelo, като и от там прогнозират тенденция за увеличение при всички масови горива.

Днес средните цени за страната са малко над 2,31 лева за литър бензин и дизел и 1,22 лева за газта. В Пловдив разликата е между една и три стотинки за отделните горива.

Област Пловдив задържа четвъртото място за най-ниска цена на горивата в национален мащаб, като най-евтино е във Велико Търново. Втори остава Шумен, а на третата позиция е столицата София.

Обичайно най-ниските цени в града под тепетата се държат от бензиностанциите на „Рогошко шосе”, а най-високи са при големите вериги.

В световен мащаб цената на лекия суров петрол се повиши за пети пореден ден днес, като достигна най-високата си стойност от 2014 година насам. В началото на седмицата Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници начело с Русия, известни като ОПЕК+, обявиха, че ще се придържат към пакта за постепенно повишаване на производството на петрол. Според споразумението, добивът трябва да се увеличава с по 400 хиляди барела на ден, като това ще продължи до април 2022 година.

Според анализаторите цената на суровия петрол продължава да се покачва заради енергийната криза, която води до ръст на търсенето.

Цените на петрола са поскъпнали с повече от 50% от началото на годината, допринасяйки за инфлационния натиск в големите потребителки на суровината, като САЩ и Индия, които се притесняват, че това може да попречи на възстановяването им от пандемията от COVID-19.

Средната цена на суровия петрол към днешна дата е 81 долара за барел, а максимално достижимата такава датира от месец юли 2008 година – почти 141 долара за барел.