Общинският съвет в Пловдив одобри продажбата на търг на имот в супер центъра на село Лозенец край морето. Предложението бе прието с гласа „за” 31,  12 „против” и  4 „въздържали се”.

Имотът е с площ от 1173 кв.м и се намира на улица „Крайморска” в курорта. Имотът е на Община Пловдив за създаването на почивна база, но през годините такава така и не е построена. Отреждането на терена е за ниско строителство до 10 метра, като това позволява вдигането на 3 етажа и направата на малък хотел.

Началната тръжна цена ще е на база на пазарната оценка от  254 660 лева според независим оценител. Условията за участие в търга са 20% депозит и стъпка за наддаване 3000 лева.

Ангел Иванов предложи жената на имота да бъде 450 000 лева, но предложението бе отхвърлено. Според съветника от „Съюз за Пловдив” и бизнесмен Владимир Кисьов в момента имоти в Царево никой не купува.

„Реалната цена на имота е между 120 до 140 евро на квадрат, като първоначалната цена дадена от общинската ни администрация е добра. 200 евро на квадрат на парцела е несериозно и некомпетентно. Нямам нищо лично. Има съседни имоти, които са земеделски земи и са по-добри, макар и не УПИ-та, като цените са от 25 до 40 евро на кв.м”, каза Кисьов.

Добромира Костова от Демократична България предложи този парцел да не се продава, а да остане в активите на общината. Тя дори предложи да се направи малък парк с дървета и пейки за почиващите в Лозенец, където има и много пловдивчани. Предложението й също не бе прието.

Другият одобрен търг е за 235 кв.м, като имотът се намира на бул. „Найчо Цанов” 2. Той е на метри от кръстовището на Сточна гара, като доскоро на него имаше стара постройка. През лятото тя бе съборена, като след това бе заличена и от кадастъра. Имотът е с отреждане за ниско строителство – до 10 метра.

Мотивът за продажбата на имота е осигуряването на приходи в бюджета на Община Пловдив.  Началната цена е 134 600 лева, депозитът за участие ще е 30%, а стъпката за наддаване – 3000 лева.