Община Пловдив и ОД на МВР – Пловдив ще подпишат споразумение за сътрудничество, с което да се подобри опазването на обществения ред.  Двете структури ще обединят усилия, чрез взаимното използване на системите за сигурност.

Това включва както видеонаблюдението, така и системите за контрол по спазване на правилата за движение, центъра за управление на трафика,преносими  мрежи, съоръжения и инфраструктура.

Така и двете институции ще имат достъп до системите за сигурност на другата. Те ще имат по-голяма възможност за разкриване на престъпления и нарушения, а също и за справочна дейност и превенция срещу  нарушаването на обществения ред.

Градските власти и полицията ще осъществяват и заедно проектирането и изграждането на техническата инфраструктура, като видеонаблюдението, за да може да бъде то  ефективно.

Камерите на Община Пловдив, които са разположени в центъра на града и по кръстовищата имат огромен набор от възможности, включително и лицево разпознаване. Очаква се скоро да се промени и законодателството, което да дава възможност Община Пловдив и полицията да глобяват според записи от камери.

Това включва нарушения на пътя, противообществени прояви и други.  Споразумението ще се гласува на сесията на Общинския съвет и ще е за срок от 4 години.